Hlavní obsah

Šéf FIFA Blatter našel u prezidenta Klause pochopení

Karel FeltPrávo

Předseda FIFA Joseph Blatter našel pochopení u prezidenta republiky Václava Klause, který ho včera přijal na Pražském Hradě. Šéf světového fotbalu chce využít českého předsednictví Evropské Unii k prosazení myšlenek větší autonomie sportu v rámci EU a prosazení pravidla, že by mohla za jeden tým hrát v utkání jen pět cizinců.

Článek

„Mezinárodní sport, konkrétně fotbal, se pohybuje v mantinelech svých pravidel. Pana prezidenta Klause, který je momentálně i prezidentem EU, jsem požádal, aby svým protějškům zdůrazňoval, že je třeba nechat sport v klidu, aby se organizoval sám. Tato myšlenka se setkala s pozitivním přijetím u něho, ale i ministra školství pana Ondřeje Lišky a předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Miroslava Vlčka, s nimiž jsem také jednal,“ říkal spokojeně Blatter.

Projekt 6+5 bude prezentován ve čtvrtek v Bruselu. Podle Blattera toto pravidlo neodporuje principům EU, ale nelze také zcela ztotožňovat volný pohyb pracovních sil v rámci Evropské Unie s tím, co požaduje fotbal. Podle něho má fotbal obrovskou sílu bojovat i s neřestmi současného světa jako je násilí, drogy, korupce. „Přímo zapojených ve fotbale je 260 miliónů lidí. Když to vezmu s rodinnými příslušníky, jeto miliarda, tedy sedmina světa,“ zdůraznil.

„Měl jsem také zajímavý rozhovor o dopadu finanční krize na místní fotbal. Tu krizi vidím jako tsunami, jejíž první vlna zasáhla banky a organizace z finančního sektoru a druhá vlna už postihuje i fotbal, především klubový. Za FIFA mohu říct, že jsme zatím v dobré situaci a mohu zaručit, že za rok 2009 jsme schopni splnit závazky vůči svazům i námi pořádaným akcím, včetně mistrovství světa 2010,“ uvedl Blatter.

V pondělí na pracovní večeři jednal s předsedou ČMFS Pavlem Mokrým o otázkách užší spolupráce FIFA a českého fotbalu. V úterý dopoledne se speciálem vrací do Curychu.

Reklama