Hlavní obsah

Mokrý byl vyzván k ukončení smlouvy s policií, odmítl

PRAHA

Odvolací a revizní komise (ORK) fotbalového svazu vyzvala vedení ČMFS k okamžitému ukončení smlouvy s Policií ČR, která nově upravuje vztah mezi kluby a policisty při zajištění bezpečnosti při zápasech. Šéf ORK Ondřej Lněnička ve středu rozeslal veřejnou výzvu, v níž vysvětluje, že fotbal není schopen splnit povinnosti, ke kterým ho smlouva zavazuje, protože by si to vyžádalo náklady v řádu stovek milionů korun.

Článek

Předseda svazu Pavel Mokrý to však odmítl a připomněl, že komise jedná nad rámec svých kompetencí. Lněnička se svými kolegy na úterním jednání v Olomouci sepsal výzvu, v níž vypočítává čtyři body, které podle něj není fotbal schopen splnit k 1. červenci, jak mu smlouva ukládá. Je to kamerový systém, samostatné místnosti především pro policejní a správní orgány, dále turnikety a oplocení stadiónu.

Současně upozorňuje, že majiteli stadiónu jsou často obce, za které podle ORK svaz nemůže jednat. "V dohodě sjednává ČMFS závazky také pro třetí osoby, především "nečleny" - obce a některé vlastníky fotbalových stadiónů, jakož i fotbalové kluby, což je nevhodné, ale zejména vůči nečlenům ČMFS nevymahatelné," tvrdí ORK a připomíná, že smlouva nebyla dostatečně projednána na výkonném výboru fotbalového svazu.

Mokrý měl zneužít své funkce

I proto vyzvala Mokrého, případně jeho statutární zástupce, aby smlouvu ukončil. "Pavel Mokrý zneužil své funkce předsedy ČMFS, když na konci svého funkčního období zavázal svaz a jeho členy způsobem, který vybočuje výrazným způsobem z rámce platných stanov a naprosto nepřiměřeným způsobem zavazuje ČMFS k výdajům v předem neznámé výši," tvrdí komise.

Mokrý se s výzvou ještě neměl možnost detailně seznámit, ale v první reakci pro ČTK odmítnul, že by o ukončení smlouvy vůbec uvažoval. "Zaprvé je to zcela mimo rámec ORK, protože takováto činnost jí vůbec nepřísluší. A zadruhé neměli jsme jinou možnost - museli jsme uzavřít smlouvu, nebo postupovat pouze na základě zákonů, což by přineslo klubům ještě větší problémy," prohlásil Mokrý.

Na konkrétním příkladu se snažil ukázat, proč se už v prvním kole při zásahu proti ostravským fanouškům v Brně prokázalo, jaký význam dohoda má. "Policisté by potom nemuseli být přítomni ani poblíž stadionu a každý zásah by byl poměrně komplikovaný. Vypovědět tuto smlouvu může chtít pouze někdo bez konkrétní odpovědnosti," vzkázal na dálku Lněničkovi, který prý dlouhodobě problémy uvnitř svazu politizuje a komplikuje.

ORK je dlouhodobě v opozici proti většině svazového vedení a často úzce spolupracuje s místopředsedou ČMFS Jiřím Kubíčkem, který je vytrvalým kritikem poměrů uvnitř svazu. Ve výkonném výboru však mají Kubíček a jeho stoupenci trvale menšinu, a to i po rezignaci Vlastimila Košťála, který byl opozici nejvíce trnem v oku.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články