Hlavní obsah

Rakouský tisk se pozastavuje nad dvojí verzí Brücknerova konce

VÍDEŇ

Titulkem "Propuštění trenéra made in Hollywood" uvádí rakouský deník Kurier zprávu o konci českého kouče Karla Brücknera na lavičce rakouské fotbalové reprezentace. List se pozastavuje nad dvojí verzí vzniku dohody o ukončení angažmá.

Článek

Zatímco nový prezident národního fotbalového svazu Leo Windtner tvrdil, že konečné rozhodnutí padlo po pondělním telefonickém rozhovoru s Brücknerem, podle samotného trenéra došlo k ukončení smlouvy už minulý týden.

"Pokud věříme Brücknerovi, tak se svaz propuštění trenéra snažil v posledních dnech dramaturgicky prodat jako svou vlastní zásluhu. Jak jinak se dá vysvětlit, že Windtner v sobotu bezprostředně po svém oficiálním uvedení do funkce prezidenta Brücknera jen zpochybnil, ale navzdory formálnímu ukončení smlouvy ho ještě neoznačil za bývalého trenéra?" podivuje se Kurier.

Šéf svazu byl navíc podobně tajnůstkářský i nadále. Tvrdil, že před telefonátem s Brücknerem nechce nic předjímat, i když odvolání nevyloučil.

Kurier připomněl, že devětašedesátiletý kouč nemohl pokračovat také kvůli chronickým problémům se zády. "Je pravda, že Brückner kvůli zdravotním problémům odešel do penze," napsal. Už po loňském mistrovství Evropy, na němž vedl českou reprezentaci, se mluvilo o Brücknerově odchodu do trenérského důchodu. O měsíc později však překvapivě přijal rakouskou nabídku.

Angažmá trvalo jen sedm měsíců

Jeho angažmá u jižních sousedů nakonec trvalo jen sedm měsíců, které podle deníku Österreich vyvolaly rozporuplné pocity. "První dva zápasy pod tímto Čechem přinesly velké naděje. Ale po počáteční euforii přišlo velké rozčarování," uvedl list. Rakušané pod Brücknerovým vedením nejprve remizovali s přípravném utkání s Itálií a pak slavně porazili v kvalifikaci Francii, ale jiný zápas už nevyhráli.

Porážka s Litvou a Srbskem a remíza na Faerských ostrovech výrazně snížila šance Rakušanů na úspěch v boji o postup na mistrovství světa. V prvním letošním zápase Brücknerovi svěřenci nestačili na Švédy a hlasy volající po změně trenéra znovu zesílily. "Od té doby už neustala kritika kvůli jeho tréninkovým metodám, vztahům s médii, defenzivní filozofii a skutečnosti, že prakticky žádné ligové zápasy nesledoval osobně," připomněl Österreich.

Kurier se už zabývá otázkou Brücknerova nástupce. Nefavorizuje trenéra Sturmu Štýrský Hrade Franka Fodu, který má v klubu smlouvu až do roku 2010, ale pětapadesátiletého Dietmara Constantiniho. Ten v minulosti vykonával funkci reprezentačního asistenta a na začátku devadesátých let krátce zaskakoval i na postu hlavního kouče. Už loni v létě měl podporu ligových klubů, na které se nic nezměnilo.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice