Hlavní obsah

Český sudí chce přesvědčit UEFA o zavedení techniky a videa

PRAHA

Vybudování nového školícího centra pro fotbalové rozhodčí s nejmodernějšími technologiemi včetně virtuální reality, profesionalizace sudích v elitních soutěžích, kterým mají během utkání pomáhat technické vymoženosti, či zavedení videorozhodčího. Tyto revoluční novinky chce prosadit někdejší arbitr a člen komise rozhodčích pro Čechy Robert Henn. Doufá, že s pomocí ČMFS o smysluplnosti návrhů přesvědčí i představitele UEFA na kongresu v Kodani 19. března, kam se v doprovodu zástupců svazu chystá vypravit.

Článek

Dlouholetý postoj šéfů UEFA, kteří třeba o nasazeních videorozhodčích nechtějí ani slyšet, je dobře známý. Hennovi přesto v jeho snaze fandí třeba brankář Chelsea a reprezentace Petr Čech, nebo šéf komise rozhodčích ČMFS Luděk Macela. "Je dobře, že něco takového vzešlo od nás, i když asi bude nějaký čas trvat, než se něco zavede do praxe. Ale osobně to budu podporovat," řekl Macela.

I Henn věří, že se svým projektem uspěje. "Jedu tak trochu do jámy lvové. UEFA se dlouho zavedení techniky do rozhodování brání, ale fotbal se vyvinul tak, že už není možné, aby se bez ní rozhodčí mohli obejít, aby mohli objektivně posuzovat některé sporné zákroky," řekl ČTK Henn, který dnes svůj projekt představil na tiskové konferenci v Praze.

"Jsem rád, že začíná někdo seriózně uvažovat o takových změnách. Pro mě jako pro hráče by v utkání bylo dobré vědět, že rozhodčí měl svůj názor při sporné situaci opřený ještě třeba o názor videorozhodčího. V důležitém zápase může nějaký výrok zhatit celoroční práci celého mužstva. Takhle by se tomu zamezilo," míní Čech.

Školící centrum na Strahově

Hennův projekt pojmenovaný IVSR (www.ivsr.cz), Mezinárodní virtuální škola pro rozhodčí, má velké plány. V Praze na Strahově by mělo být součástí nové administrativní budovy svazu, či tréninkového areálu Sparty i speciální školící centrum pro sudí, kteří by se v něm měli zdokonalovat.

Součástí by bylo třeba i virtuální studio, v němž by rozhodčí se speciálními brýlemi pro trojrozměrné vnímání mohli vkročit do děje vybraných zápasů a konkrétních herních situací nahraných ze záznamu. Možnost vyzkoušet si roli rozhodčích by vedle nových adeptů pro sbor sudích prý měla i široká veřejnost. "To pro to, aby lidé pochopili, jak těžkou mají rozhodčí na hřišti pozici," uvedl Henn. "Kdyby něco podobného vyšlo, určitě by to naší přípravě jenom pomohlo. Dalo by nám to nové možnosti," řekl prvoligový rozhodčí Tomáš Kocourek.

Vedle zlepšení podmínek pro trénink sudích by si Henn přál zavést i řadu novinek do řízení zápasů. Ze všeho nejvíc usiluje o nasazení videorozhodčích, kteří už několik let fungují například v hokeji.

Videorozhodčí v útrobách stadiónu

Fotbalový videorozhodčí by měl podle projektu českého inovátora sedět v místnosti v útrobách stadiónu a v případě složité herní situace, jakými jsou fauly v pokutovém území či uznání branky při sporu, zda míč překročil brankovou čáru, nebo ne. V těchto případech by sudí u televizní obrazovky ihned informoval hlavního arbitra.

"Nesouhlasím, že by to protahovalo zápas. V televizi jsou určitě věci vidět hned," argumentuje Henn. Finance na dotaci jeho projektu by se prý daly čerpat z patnáctimilionového grantu, který mají čeští rozhodčí získat v dalších pěti letech od UEFA. "Přichází se s něčím, co může fotbal posunout dál, tenhle projekt mu může pomoci. Teď je nutné, aby jej svaz zastřešil jako pilotní projekt a na UEFA to tak mělo ještě větší váhu," uvedl generální ředitel Slavie Praha Petr Doležal.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice