Hlavní obsah

Natěšený Lavička poznával tým Sydney při soustředění v Šanghaji

PRAHA

První týden strávený s fotbalisty FC Sydney na soustředění v Šanghaji jen utvrdil trenéra Vítězslava Lavičku v názoru, že v únoru nešlápl vedle, když se rozhodl kývnout na nabídku v exotickém australském angažmá. "Když jsem na podzim končil ve Spartě, chtěl jsem mít nějaký čas úplný odstup a pak zkusit něco v zahraničí. Nabídka Sydney mě oslovila hned a i teď jsou moje pocity hodně pozitivní. Na tu práci se moc těším," řekl ve středečním rozhovoru s ČTK Lavička.

Článek

Ten se v úterý společně s asistentem Michalem Zachem vrátili z Číny, kde jejich nový tým při soustředění udělal symbolickou tečku za neúspěšnou sezonou, v níž zůstal daleko od zisku titulu. Právě české trenérské duo má pozvednout slávu ambiciózního klubu.

"Co jsem tak stačil poznat, je klub hodně hladový po úspěchu. Taková australská Sparta. Takže bych na ten tlak měl být připravený," porovnával Lavička s úsměvem. "Ale moc dobře si také uvědomuju, že i v Austrálii přijdou těžší chvíle. Takže teď nechci dávat jen na první dojmy," upozornil pětačtyřicetiletý kouč.

Je na něm ale patrné, jak je na práci v Austrálii nažhavený. Už nepřipomíná zarmouceného člověka, který loni v říjnu po špatných výsledcích opustil Spartu. "Od chvíle, co jsem v Sydney v únoru podepsal smlouvu, jsem takový uvolněnější a šťastnější. Teď se snažím ztotožnit s FC Sydney. Dokonce mám už klubovou šálu a doma chodím v tričku s nápisem Australia," líčil zaujatě Lavička.

Po štacích ve Viktorii Žižkov, Liberci, reprezentační jednadvacítce a Spartě se poprvé chystá na zahraniční angažmá. "Hodně si toho vážím, protože pro českého trenéra není jednoduché se dostat ven. Třeba s Michalem (Zachem) otevřeme dveře v zahraničí pro další naše kolegy," přál si Lavička.

Při tréninku už mě svrběly ruce, přiznává Lavička

Právě se Zachem si v Šanghaji mohli udělat ještě lepší představu o tom, co je při jejich australské anabázi čeká. Zatím ještě s odstupem sledovali tréninky týmu a také jeden přípravný zápas proti domácí Šanghaji. "Byla to ještě jen čistě pozorovací mise. Vůbec do ničeho jsme zatím nezasahovali. I když ruce mě třeba při tréninku svrběly, už bych chtěl být na hřišti a být přímo v akci," popisoval Lavička.

"To, že jsme už teď mohli být na soustředění, bylo hodně přínosné. Už jsme sice viděli hodně zápasů Sydney ze záznamu, ale není nad to, když si můžete udělat obrázek naživo. Seznámili jsme se hráči a celým realizačním týmem, měli jsme i schůzky s vedením," nastínil náplň čínského pobytu Zach, který Lavičku doprovázel jako asistent v Liberci, u jednadvacítky a také naposledy ve Spartě.

Lavička se Zachem si pochvalovali, jak vřelého uvítání se jim u týmu dostalo. "Australané mají opravdu skvělou povahu," liboval si Lavička, kterého prý při pozorování tréninků či zápasů v australském týmu nic výrazně nepřekvapilo.

"Co se týče třeba přípravy a tréninků, tak se to moc neliší od českých nebo evropských podmínek. Je to dáno i tím, že mužstvo nyní vedl náš budoucí kolega Tony Popovic, který má velké zkušenosti s evropským fotbalem," vysvětlil Lavička. "Australané mají takové bojovné, ostrovní pojetí. Na druhou stranu tam občas jde vysledovat určité taktické nedostatky. Každopádně jsou tam zajímaví hráči," přidal se Zach.

Cíle jsou nejvyšší - dostat se do oceánské Ligy mistrů

Lavička se však třeba nechtěl pouštět do spekulací, jak by Sydney dopadlo v konfrontaci s týmy z české ligy. "To si teď vůbec netroufám odhadovat. Ale bylo by určitě zajímavé, kdybychom se třeba za rok v rámci nějaké přípravy v Evropě třeba s nějakým českým týmem mohli poměřit. Ale to je hudba budoucnosti," podotkl Lavička.

Společně se Zachem se v Šanghaji stihli sejít i s vedením FC Sydney, jemuž předestřeli svoji trenérskou filozofii a také uslyšeli, že klub má jen ty nejvyšší cíle. "Pro příští sezónu je stanovený jasný úkol - abychom se dostali do oceánské Ligy mistrů. Buď jako vítězové základní části soutěže, nebo vítězové play off," uvedl Lavička.

S vedením mluvil i o možném posílení mužstva. Řeč přišla i na někdejšího sparťana Karola Kisela, který je nyní volným hráčem. "Karola jsme doporučili a v Sydney o něm ví. Teď záleží, jak se spolu domluví. Jinak přemýšlíme o dvou, třech postech, kde by mužstvo ještě potřebovalo doplnit. Záleží i na finančních možnostech klubu, který má jasně stanovený rozpočtový strop," vysvětloval Lavička.

Se Zachem nyní budou pobývat v České republice, na konci dubna po Velikonocích se přesunou už do Austrálie, kde začnou s přípravou na novou sezónu. V červenci tam začíná tradiční předligový pohár, v polovině srpna už vypukne vlastní soutěž. Čeští trenéři vědí, že při dubnovém odletu mohou být v Praze také na dlouhou dobu naposledy.

Sezona u protinožců končí až v únoru, v případě úspěchu by pak Sydney ještě v březnu naskočilo do oceánské Ligy mistrů. Lavička se Zachem se připravují i na variantu, že budou třeba rok mimo domov. "Ale pokud se to vyplní, znamená to na druhou stranu, že naše mise v Sydney bude úspěšná. Kvůli tomu tam jdeme," shodli se Lavička se Zachem, kteří také stále řeší, zda v Austrálii budou se svými rodinami nastálo, nebo jejich blízcí budou dojíždět jen na určitý čas.

Reklama

Související témata: