Hlavní obsah

Francie chce pořádat fotbalové ME 2016

PAŘÍŽ

Francie chce uspořádat fotbalové mistrovství Evropy v roce 2016. Vláda už kvůli šampionátu slíbila vyčlenit 100 miliónů eur (asi 2,8 miliardy korun) na rekonstrukci stadionů.

Článek

"Dokazuje to, že kandidaturu bereme vážně. Jestli chceme, aby Francie ve světě zazářila, musíme takovou akci uspořádat," uvedl státní tajemník pro sport Bernard Laporte.

"Nyní jsme oficiálním uchazečem o Euro 2016 a spouštíme naši kandidaturu," řekl šéf francouzského fotbalu Jean-Pierre Escalettes na tiskové konferenci.

Francie svede souboj o pořádání Eura mimo jiné symbolicky se svým finálovým soupeřem z posledního mistrovství světa Itálií, která se o organizaci šampionátu také uchází. Fotbalová velmoc z Apeninského poloostrova neuspěla se snahou hostit ME 2012, pro které UEFA vybrala Ukrajinu a Polsko.

O turnaj, na němž by mělo poprvé v historii startovat 24 zemí, měly zájem Skotsko a Wales, ale společnou kandidaturu vzdaly kvůli světové ekonomické krizi. Zájem naopak stále mají Švédsko společně s Norskem.

Pokud by se svou kandidaturou uspěla Francie, pasovali by se tak do role zřejmě největších favoritů domácí fotbalisté. Na posledních dvou velkých turnajích hraných ve Francii - mistrovství Evropy 1984 a mistrovství světa 1998 - totiž "Les Bleus" získali titul.

Reklama

Související témata: