Hlavní obsah

UEFA potvrdila, že má na pořádání ME 2016 čtyři kandidáty

NYON

O organizaci fotbalového mistrovství Evropy 2016 se ucházejí čtyři kandidáti. Vedle favoritů Francie a Itálie mají zájem o uspořádání šampionátu Turecko a se společným projektem dva severské státy Norsko a Švédsko. Po uzávěrce žádostí, která byla v pondělí o půlnoci, to oznámila evropská unie UEFA.

Článek

Čtyři kandidáty čeká v boji o pořadatelství turnaje několik fází. UEFA nyní prověří, zda jsou země skutečně schopny se o ME ucházet, a seznam kandidátů oficiálně potvrdí. Kolem 3. dubna začne další etapa, během níž budou mít uchazeči za úkol doplnit a zdokonalit svou složku dokumentů, kterou musejí na UEFA poslat do 15. února 2010.

Od března budou na programu inspekční cesty expertů unie a i na základě jejich analýz bude výkonný výbor UEFA volit pořadatele 27. května 2010.

Z celkem pěti zemí, které o šampionát usilují, nemají zkušenosti s pořádáním vrcholných seniorských turnajů Norsko a Turecko. Ve Švédsku se Euro konalo v roce 1992, v Itálii v letech 1968 a 1980 a ve Francii v roce 1984. Obě evropské velmoci také v posledních dvou desetiletích pořádaly mistrovství světa, Itálie v roce 1990 a Francie o osm let později.

Příští kontinentální šampionát v roce 2012 uspořádají Ukrajina a Polsko.

Reklama