Hlavní obsah

Podle Blattera se na fotbal řítí "finanční tsunami"

Prezident Mezinárodní fotbalové organizace FIFA Sepp Blatter varoval, že se na fotbal valí "finanční tsunami". Nejpopulárnější sport světa sice zatím odolává důsledkům globální ekonomické krize, ale to se podle něj může změnit.

Článek

"Jsme ve finanční krizi a fotbal zatím nebyl příliš zasažen první vlnou ekonomického tsunami. Ale druhá vlna fotbal zasáhne, především v oblasti sponzorování klubů a sportu jako takového. Podívejte se na formuli jedna a motorismus, ty už o sponzory přišly," řekl Blatter novinářům v Manchesteru.

Pro organizaci FIFA je klíčové mistrovství světa, které pro ni představuje devadesát procent příjmů. Šampionát 2010 v Jihoafrické republice by měl díky prodeji televizních práv a marketingu vynést 3,2 miliardy dolarů, ale pak se může situace radikálně změnit. FIFA totiž bude muset dohadovat sponzorské smlouvy na další čtyřletý cyklus.

Na klubové úrovni šéf světového fotbalu vítá příchod zahraničních investorů, ale zároveň tvrdí, že především v anglické Premier League kvůli tomu celky ztrácejí svou národní identitu. "V Anglii kluby nepatří fanouškům, patří investorům. Ale mohu jim jen poděkovat za to, že dávají peníze do fotbalu. Nemohu říci, že by to neměli dělat," poznamenal.

Z ekonomického pohledu se mu líbí i rozhodnutí anglického záložníka Davida Beckhama, který si chce po skončení kariéry koupit tým působící v americké zámořské soutěži MLS. "Rozhodně je to dobrý nápad, když hráč, který si fotbalem vydělal spoustu peněz, je investuje zpátky do fotbalu," uvedl.

Reklama

Související témata: