Hlavní obsah

Fotbal může být vyřazen z olympiády, pohrozila WADA

DENVER

Světová antidopingová agentura WADA ostře reagovala na zamítavý postoj zástupců FIFA a UEFA k zavedení pravidla, podle něhož musí sportovci informovat o svém každodenním pobytu pro případ mimosoutěžních dopingových testů. Představitelé WADA varovali, že fotbal tím riskuje vyřazení z programu olympijských her.

Článek

Fotbaloví funkcionáři argumentují tím, že nové pravidlo je zásahem do soukromí a že fotbalisté stejně většinu času tráví na stadionech a jsou tedy snadno k zastižení. Povinnost hlásit místo pobytu by tak přenechali klubům.

"Jedním ze základních principů účinných dopingových kontrol je moment překvapení a možnost testovat sportovce bez předchozího ohlášení 365 dnů v roce," uvedl šéf WADA John Fahey podle agentury Reuters. "Požadavky FIFA a UEFA, aby byli fotbalisté testováni jen na stadionech, ignorují realitu dopingu ve sportu. Zkušenosti ukazují, že dopující sportovci využijí každou možnost k podvádění, když věří, že nebudou testováni," dodal.

Generální sekretář WADA David Howman byl z přístupu fotbalových funkcionářů rozpačitý a připomněl, že se proti pravidlu neohradila žádná jiná federace kolektivních sportů. "Co říkají, je útok na celý systém a pokud to bude pokračovat, musí to řešit výbor. Věřím, že nakonec zvítězí zdravý rozum," prohlásil Howman. "V pravidlech MOV je dáno, že nepoddajná federace může být vyřazena z programu her," nastínil možné důsledky.

Šéf FIFA Sepp Blatter reagoval v Kodani tím, že chce pro fotbalisty soukromí. "Nesmíme v boji proti dopingu provozovat nějaký hon na čarodějnice. Jsme možná federace, která proti dopingu bojuje ze všech nejvíc. Ale potřebujeme chránit soukromí hráčů," uvedl při jednání v Kodani. Ve fotbale je každoročně podle údajů FIFA a UEFA prováděno zhruba 25 až 30 tisíc kontrol.

Reklama