Hlavní obsah

Korupční aféru v českém fotbale prozkoumá štrasburský soud

BRNO

Korupční aféru v českém fotbale prozkoumá Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Obrátí se na něj bývalý rozhodčí Vladimír Pastyřík, jehož stížnost nedávno odmítl Ústavní soud. Pastyřík tvrdí, že policie získala klíčový důkaz, tedy odposlechy telefonických hovorů, nezákonným způsobem. Někdejší rozhodčí, jenž byl prvním pravomocně odsouzeným v celé aféře, dnes ČTK řekl, že bude žádat odškodné.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Hlavní postava tehdejší korupční aféry Ivan Horník

Článek

"Než se mnou začal soud, tak všechny odposlechy byly otištěny v médiích, a co je vůbec nejhorší - byla podle nich napsaná divadelní hra. Stále ale tvrdím, že odposlech, který byl navíc nařízen na pana Horníka (bývalého sportovního ředitele Viktorie Žižkov), byl nezákonný," uvedl Pastyřík. U štrasburského soudu podá stížnost na Českou republiku.

Horník a Pastyřík spolu podle obžaloby hovořili dva dny před utkáním, jež se hrálo v roce 2004. Žižkovu tehdy hrozil sestup z první ligy a Horník v telefonátu uvedl, že zápas s Brnem je pro Viktorii poslední šancí na záchranu. Pastyříkovi slíbil "třicetník", tedy 30.000 korun. "Jasně, uvidíme se v neděli," reagoval Pastyřík. U soudu však prohlásil, že kvůli špatnému signálu Horníkovi vůbec nerozuměl.

Horník údajně uplácel i další sudí a činovníky, všichni byli později odsouzeni. Pastyříkův případ soudy projednávaly odděleně, neboť jako policista podléhal zvláštnímu režimu. Použitelnost telefonického odposlechu neúspěšně zpochybňoval v celém procesu i v ústavní stížnosti. Dále nesouhlasil s právním posouzením skutku. Senát Ústavního soudu se zpravodajkou Michaelou Židlickou mu však nevyhověl.

Za korupci Pastyřík dostal osmiměsíční trest vězení s odkladem na dva roky, pokutu 30.000 korun a tříletý zákaz činnosti. Celá "žižkovská" aféra byla velmi sledovaná, některé věty z telefonních odposlechů téměř zlidověly. Na základě přepisů vznikla dokonce divadelní hra. Stížnost hlavního hybatele událostí Horníka leží u Ústavního soudu více než rok, zatím o ní soudci nerozhodli.

Při své kritice odposlechů Pastyřík poukazuje na jiný korupční případ kolem fotbalového klubu Slovan Liberec. Krajský soud v Liberci loni zprostil obžaloby bývalého sportovního ředitele klubu Františka Myslivečka, někdejšího rozhodčího Václava Zejdu a svazového delegáta Christose Čanaklise. Dospěl k závěru, že policejní odposlechy jako jediné důkazy o jejich vině byly nezákonné.

Všechny ostatní soudy záznamy telefonních hovorů použily bez výhrad. Odposlechy fotbalových funkcionářů a rozhodčích povolil soud v roce 2003 a staly se hlavními důkazy v několika větvích korupční aféry.

Reklama

Související témata: