Hlavní obsah

Nejsem zastáncem kompromisů, tvrdí Vinš, jenž chce vládnout českému fotbalu

PRAHA

Luděk Vinš, šéf Viktorie Žižkov, v úterý oficiálně ohlásil jako první zájem kandidovat na předsedu ČMFS. "Chci fotbalu pomoci ze dna," prohlásil sedmačtyřicetiletý pražský rodák, který svůj jedenáctibodový volební program shrnul pod slogan Více fotbalu.

Článek

Proč jste se rozhodl ucházet o post předsedy ČMFS?

Když mě lidé z Moravy prakticky před rokem oslovili, vůbec jsem o kandidatuře neuvažoval. Ale postupně jsem se informoval o možné podpoře a získal jsem dojem, že za mnou budou lidé stát. Na přelomu února a března jsem absolvoval intenzivní jednání v okresech, krajích i klubech, která mě přesvědčila.

Jak velkou máte v současné chvíli podporu?

Minimálně čtyři kraje a osm až devět profesionálních klubů za mnou stojí. Tudíž přihlášku bych podat mohl. Dosud jsem aktivitu z hlediska získávání podpory vyvíjel zejména v Čechách, protože žiji v Praze a mám k funkcionářům v těchto krajích blíže. V nadcházejících šedesáti dnech chci však navštívit všechny okresy a seznámit jejich zástupce se svým volebním programem.

Proč jste se rozhodl právě nyní oficiálně oznámit svoji kandidaturu?

Protože se domnívám, že je nejvyšší čas veřejnosti sdělit své záměry. Napětí ve fotbale je veliké. Nebojím se říct, že český fotbal je momentálně na dně. Je potřeba, aby se hnutí semklo a sjednotilo.

Nejčastěji je jako další kandidát označován bývalý fotbalista Ivan Hašek. Jak ho vnímáte coby protivníka v boji o post předsedy ČMFS?

Pokud se rozhodne kandidovat, bude rozhodně velkým soupeřem. Já jsem za Ivanem byl na začátku roku ve Spojených arabských emirátech, kde momentálně trénuje, a hovořili jsme spolu o možné budoucí spolupráci. Podle mého názoru je Ivan Hašek nejlepším možným odborníkem pro sportovní stránku věci. Dokázal bych si představit, že by zaujal post ředitele reprezentací na všech úrovních, který bych vytvořil, a současně byl trenérem prvního týmu.

Máte informace i o případných dalších protivnících pro kandidaturu na předsedu ČMFS?

Z tohoto pohledu vidím jako klíčové rozhodnutí Ivana Haška. Pokud nebude kandidovat, moji odpůrci určitě vyberou jiného kandidáta. Slyšel jsem jména jako Fousek či Kubíček, tak uvidíme.

Momentálně šéfujete prvoligové Viktorii Žižkov. Jak byste situaci řešil v případě úspěchu ve volbách na valné hromadě, protože při působení ve funkci předsedy ČMFS by mohlo dojít ke střetu zájmů?

Pokud zvolen budu, Žižkov opustím a své majetkové podíly v klubu prodám.

Velmi ožehavým tématem, s nímž se bude muset vypořádat i nové vedení ČMFS zvolené na červnové valné hromadě, je chování části reprezentantů na veřejnosti v průběhu posledního srazu národního týmu. K jakému řešení byste se přikláněl vy?

Jsem zastáncem exemplárních trestů. U hlavních hříšníků bych navrhoval vyřazení z reprezentace. Samozřejmě je otázkou, zda by mělo jít o dočasné či dlouhodobé opatření.

Mnozí odborníci a fotbaloví internacionálové poslední excesy rozmařilých hvězd přisuzují i svazovému vedení, které je podle nich slabé. Souhlasíte s tímto názorem?

Některé otázky by mělo rozhodně řešit razantněji. Je vidět, že ve vedení chybí pevná ruka. Tudíž ptáte-li se přímo, ano, současné vedení je slabé.

Po vládě Františka Chvalovského, který sám sebe označoval za diktátora, vedli ČMFS z pozice předsedy muži mírnější ražení. Ke kterému směru byste se vy osobně přikláněl?

Nevím, jestli jsem diktátor. Ale sedmnáct let podnikám, tudíž jsem zvyklý nést odpovědnost. Starám se o finance akcionářů. V této pozici dělám tvrdá rozhodnutí a proto nejsem zastáncem kompromisů.

Reklama

  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen