Hlavní obsah

Polská a ukrajinská města mezi sebou válčí o Euro 2012

VARŠAVA

Šest polských a šest ukrajinských měst mezi sebou válčí o to, kde se odehrají zápasy fotbalového mistrovství Evropy v roce 2012. Zdá se, že jistotu mají jen hlavní města: Varšava a Kyjev. Mezi zbylými vybere vedení UEFA další šestici 13. května. Vliv na rozhodnutí Evropské fotbalové unie bude mít mimo jiné názor šéfa UEFA Michela Platiniho, který je ve čtvrtek na kontrolní návštěvě ve Varšavě.

Článek

"Ani Polsko ani Ukrajina o Euro 2012 nepřijdou," ujistil organizátory ve středu v Kyjevě Platini. Ukrajincům řekl, že udělali mnoho, ale víc práce je ještě před nimi. "Euro se odehraje tam, kde budou nejlepší podmínky," uvedl.

S postupem prací v Polsku je prý Platini spokojen. "Nevidím žádné velké problémy. Budete mít pěkné stadiony a fotbal ve vaší zemi se bude moci rozvíjet. A to je nejdůležitější," řekl šéf UEFA představitelům polského fotbalového svazu.

Ukrajina trvá na tom, že pro fotbalové ME poskytne čtyři stadiony. Navzdory finanční krizi, která zemi postihla, odmítá omezení počtu měst, kde se bude v roce 2012 hrát Euro.

Poměr 6 ku 2?

Polská média naznačují, že je stále šance, že by Poláci uspořádali společný turnaj nakonec v šesti městech a Ukrajina jen ve dvou.

Polský ministr sportu Miroslaw Drzewiecki novinářům řekl, že připravovat se bude šest měst, ale pokud UEFA rozdělí Euro rovnoprávně mezi Polsko a Ukrajinu, zorganizují v Polsku turnaj čtyři nejlepší. Nejdůležitější jsou stadióny, ale roli hraje také infrastruktura kolem nich.

Na Ukrajině spolu soupeří Kyjev, Doněck, Charkov, Dněpropetrovsk, Oděsa a Lvov. Stadión v Dněpropetrovsku dokončili Ukrajinci loni, čímž organizátoři získali vůbec první arénu pro šampionát. Práce na stadionu v létě skončí v Doněcku. Největším problémem Ukrajiny jsou údajně nevyhovující letiště, katastrofální stav silnic a nedostatek ubytovacích zařízení.

Vážné výhrady nejsou

V Polsku svádí boj vedle Varšavy severopolský Gdaňsk, západopolská Poznaň a Vratislav, Krakov a Chorzów na jihu země. Šest měst se chce Platinimu předvést v co nejlepším světle. Stadion sice není ještě ani v jednom, žádné vážné výhrady ale UEFA podle ministra Drzewieckého vůči Polsku nemá.

Výkonný výbor UEFA přidělil turnaj Polsku a Ukrajině v dubnu 2007. Nedlouho poté se začalo mluvit o potížích s přípravami. Obě země vedení UEFA několikrát napomenulo za otálení s výstavbou stadionů a infrastruktury. Dokonce jim Evropská fotbalová unie pohrozila, že pokud nesplní stanovené termíny, o šampionát přijdou. V září UEFA rozhodla pořadatele neměnit.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články