Hlavní obsah

Příbramský Fotbal proti zločinu žádá o grant Evropské unie

PŘÍBRAM

Na začátku byl nápad marketingového ředitele 1. FK Příbram Petra Větrovského. Rozhodl se zapojit prvoligové fotbalisty do boje proti kriminalitě mládeže.

Článek

Na besedách, společně s odborníky, měli diskutovat o sportu a životě bez drog a násilí. Mnozí z žáků 6. až 9. tříd pravidelně chodí v Příbrami na fotbal a na trávníku vidí svoje vzory. V tak velký zájem o zcela ojedinělý projekt nedoufal ani jeho autor.

„K realizaci projektu Fotbal proti zločinu mě vedla především skutečnost, že město Příbram patří ke špičce v žebříčku kriminality v naší republice. Tato situace mi rozhodně není lhostejná a celý náš klub cítí potřebu pomoci ke změně této skutečnosti. Začali jsme v září minulého roku na příbramských školách. Do projektu se od začátku zapojilo město Příbram v čele se senátorem a starostou Josefem Řihákem a manažerem prevence kriminality Milanem Fárou,“ řekl Právu Petr Větrovský.

„Všechny akce byly v našem volném čase a na naše náklady. Besed se dosud uskutečnilo několik desítek a zájem už daleko přerostl hranice města. Už nedokážeme uspokojit všechny zájemce. Na besedy nás zvou školy ze širokého okolí, proto jsme se rozhodli požádat o grant Evropské unie, abychom mohli uspokojit co nejvíc zájemců a projekt také obohatit,“ zdůraznil autor projektu Fotbal proti zločinu s tím, že problematika daleko přerostla rámec sportu.

„Jsem rád, že se tento projekt setkal s tak velkým pozitivním ohlasem. Několika přednášek jsem se zúčastnil osobně a musím uznat, že zájem mládeže je obrovský,“ dodal starosta Josef Řihák a zdůraznil, že zpočátku o projektu kdekdo pochyboval, ale dnes mají o něj zájem nejen média, ale i neziskové organizace a sportovní sdružení.

Význam akce ocenil i kapitán Příbrami Huňa

„I pro nás to bylo zajímavé, diskutovat s tolika mladými lidmi. Mám z besed dobrý pocit, mladí nás berou. Mluvíme spolu nejen o sportu, ale i normálním životě a třeba o významu znalostí cizích jazyků,“ připojil se kapitán a kanonýr příbramského mužstva Daniel Huňa.

Projekt Fotbal proti zločinu už daleko přerostl rámec města a okresu. V širokém záběru grantů EU by se i pro něj mohly najít prostředky, protože se snaží pomoci řešení jednoho z palčivých problémů současnosti.

„Pokud bude žádost kladně vyřízena, budeme moci rozšířit i realizační tým. Bude s námi chodit více odborných pracovníků, kteří budou řešit již nastalé problémy. Nechceme působit jen jako prevence, ale hodláme pomoci také těm, kteří již nějaký problém mají,“ objasnil Větrovský.

Už také nepůjde jen o záležitost fotbalu. „Besedovat nebudou jen fotbalisté, ale i významné osobnosti z jiných odvětví. Každá škola bude mít možnost vyslovit přání, o koho by stála. Může to být herec nebo jiný umělec, sportovec, ale i známé osobnosti z dalších odvětví,“ doplnil Řihák.

„Všech přednášek se dosud zúčastnil manažer prevence kriminality, který na nich působí nejen jako přednášející, ale také zároveň dělá zpětnou vazbu pro město. Připomínky či náměty mladistvých si zapisuje a na radnici se jimi zabýváme,“ dodal příbramský senátor a starosta.

Reklama

Související témata: