Hlavní obsah

Maltský trenér Fitzel vítá, že Češi pojmou přípravu prestižně

Úterní volba trenéra české fotbalové reprezentace mohla udělat radost i v táboře nejbližšího českého soupeře. Malťanům sice může být jedno, že se trenérem stal František Straka, ale spíše přivítali informace, že soupeř pojme mezistátní zápas prestižně. Český trenér maltské reprezentace Dušan Fitzel totiž dnes v rozhovoru s ČTK přiznal, že se už pomalu začínal smiřovat s tím, že v Jablonci nebude 5. června stát proti jeho svěřencům národní tým.

Článek

Po nuceném odchodu Petra Rady a během hledání jeho nástupce se objevily různé varianty toho, jak dlouho dopředu naplánovaný zápas pojmout. Jedna z nich počítala s tím, že by proti Maltě nastoupil pouze ligový výběr, podle jiné dokonce reprezentace do jednadvaceti let, někteří funkcionáři zase navrhovali zápas zcela zrušit.

Toho se jednu chvíli český kouč v maltských službách obával nejvíce. "Já se už dokonce smiřoval s tím, že hrát vůbec nebudeme. Přitom potřebujeme nějaký zápas jako sůl a čím těžší soupeř, tím pro nás lépe. Zdejší liga skončí 25. května a až do kvalifikačního utkání ve Švédsku bychom byli bez herní praxe," vysvětlil bývalý asistent u reprezentační jednadvacítky, který na jihoevropském ostrově působí od ledna 2006 nejen ve funkci reprezentačního trenéra, ale také jako technický ředitel tamního svazu.

Zpráva, že se proti jeho svěřencům postaví většina hráčů národního týmu, jak naznačil nový kouč Straka, mu proto udělala radost. "Maltští hráči si potřebují rychle zvyknout na náročnější hru, to je vždy během kvalifikace náš problém," svěřil se Fitzel, který přiveze 3. června do vlasti dvacet hráčů, s nimiž pravidelně trénuje.

Tentokrát ale budou v jeho týmu i dva nováčci, kteří působí v australské lize. "V Austrálii žije hodně původních obyvatel Malty a jsou tam dva šikovní hráči, které bych rád vyzkoušel. Trochu to ale rozdělilo zdejší fotbalovou veřejnost, část lidí náš pokus neschvaluje," prozradil český kouč, kterému se pomalu začíná chýlit jeho působení na Maltě ke konci. "Dostal jsem nabídku znovu prodloužit smlouvu, ale kvůli rodinným i profesním důvodům už zde nezůstanu. Chci zkusit zase něco jiného. Dokončím kvalifikaci a pak se vrátím, i když možná zakotvím znovu někde v zahraničí," uvedl Fitzel.

Reklama

Související témata: