Hlavní obsah

Sivok: Vítězství v poháru doma a v Turecku se nedá srovnávat

IZMIR/PRAHA

S pražskou Spartou fotbalista Tomáš Sivok v minulosti vyhrál národní pohár už třikrát, ale to pravé chvění po pohárovém triumfu prý pocítil až ve středu. To když před pětašedesáti tisícovkami diváků v Izmiru přebíral pamětní medaile se svými spoluhráči z Besiktase Istanbul po výhře 4:2 nad odvěkým rivalem Fenerbahce.

Článek

"Samozřejmě si vážím i Českého poháru, ale tady je to trochu jiný svět. Pohár je v Turecku hodně prestižní záležitost s podobnou váhou jako liga a finále se hrálo před vyprodaným stadiónem. Byl to jeden z mých největších fotbalových zážitků," uvedl Sivok v rozhovoru s ČTK.

Pětadvacetiletý defenzivní univerzál teď sní o tom, že v posledních třech kolech se svým týmem uhájí i vedení v lize a ziskem double završí v Turecku svoji premiérovou sezónu snů.

"Výhra v poháru nám před koncem ligy dodá hodně sebevědomí. Vnitřně se trochu uklidníme, protože jednu trofej nám už nikdo nevezme. Kdybychom to ještě vylepšili vítězstvím v lize, bylo by to neuvěřitelné. Vždyť Besiktas ještě nikdy v historii double nezískal," řekl Sivok.

Ze zážitku měl husí kůži

V době rozhovoru se zrovna s týmem přesouval z dějiště pohárového finále v Izmiru do Ankary, kde Besiktas v neděli čeká další ligový zápas proti Ankaragücü. Před odjezdem z hotelu hráče Besitkase obstoupil dav jejich fanoušků a bouřlivě jim znovu vyjádřil díky za středeční zážitek z vítězství.

"I já jsem z toho měl husí kůži. Vyhráli jsme krásný zápas před zaplněným obrovským stadiónem, navíc proti Fenerbahce, které je naším obrovským rivalem," líčil Sivok. "A moc hezké gesto nakonec bylo, když nám předávali medaile a pohár a nakonec nám tleskalo i třicet tisíc fanoušků Fenerbahce," poznamenal Sivok, který dirigoval z postu stopera obranu Besitkase, zatímco další Čech ve službách Besitkase Tomáš Zápotočný do duelu nezasáhl.

"Černobílí orli", jak se týmu Besiktase přezdívá, proti Fenerbahce ve finále poháru zabrali v pravý čas. V ligové soutěži letos oba vzájemné duely prohráli, ten druhý navíc zhruba před dvěma týdny. Sivok v duelech s Fenerbahce před necelými pěti lety odcházel jako poražený sparťan i v duelech základní skupiny Ligy mistrů.

Vylepšil si osobní bilanci s Fenerbahce

"Ta bilance mě už trochu strašila, proto jsem moc rád, že jsem to proti Fenerbahce konečně zlomil," radoval se odchovanec českobudějovického Dynama. "Teď jsme neudělali chybu jako na začátku května, když jsme s Fenerbahce chtěli hrát otevřený fotbal a oni nás přejeli. Ve finále poháru jsme hráli z obranného bloku, hodně na brejky a platilo to na ně," popsal vítěznou taktiku Sivok.

Po zápase si mohl vychutnat i malou oslavu. Sivok totiž v neděli nemůže hrát ligový duel kvůli žlutým kartám, takže s několika dalšími hráči širšího kádru dostal od trenéra svolení, aby chvíli ponocovali. "Ale nic velkého se nedělo. Někdy po jedenácté večer jsme se dostali na hotel, dali si čtyři malá piva a ve dvě ráno už šli spát. Ale kdybychom vyhráli i ligu, tak by to asi bylo o něčem jiném. Hlavně fanoušci by šíleli radostí," líčil Sivok.

Besiktas v neděli proti Ankaragücü může udělat velký krok k zisku titulu, na který čeká už šest let. Tři kola před koncem soutěže má tým Sivoka a Zápotočného už dvoubodový náskok na Sivasspor. Podceňovaný rival neunesl tlak a v posledních dvou utkáních prohrál.

"Máme to rozjeté výborně, ale už loni na jaře jsme pomalu slavili a nakonec jsme to pustili Slavii. Takže jsem hodně opatrný a poučený, že na konci ligy se můžou dít neuvěřitelné věci. Uvěřím, až to budeme mít opravdu v kapse," upozornil Sivok, který by turecký titul mohl přidat do vitríny úspěchů ke třem mistrovským medailím ze Sparty.

Reklama

Související témata: