Hlavní obsah

Devatenáctka se těžce smiřuje s absencí Kadlece a Chramosty

PRAHA

Oslabena o největší ofenzivní hvězdy Václava Kadlece ze Sparty a mladoboleslavského Jana Chramostu vyrazí ve středu fotbalová reprezentace do 19 let ke kvalifikačnímu turnaji do Estonska. V konkurenci domácího týmu, Španělska a Německa bude bojovat o jediné postupové místo na červencový turnaj mistrovství Evropy na Ukrajině.

Článek

Sparta a Mladá Boleslav své mladé opory neuvolnily, což se reprezentačnímu úseku svazu nelíbí a zvažuje, že záležitost předá disciplinární komisi.

V krajním případě se může stát, že pokud by Kadlec s Chramostou za kluby nastoupili v sobotu, kdy devatenáctka hraje s Německem, hrozila by Spartě a Boleslavi kontumace jejich utkání. Svaz totiž může uplatňovat dodržení nařízení, že hráč omluvený z reprezentačních povinností během akce národního týmu či pět dní po jeho skončení nesmí nastoupit za klub.

"Nemůžu ze sebe nechat dělat hlupáka. Jak by se na to tvářily jiné kluby, které své hráče devatenáctce uvolnily a taky je v sobotu čeká ligový zápas? Takhle by se mohly vzbouřit třeba Olomouc s Brnem. Všem se přece musí měřit stejným metrem," řekl dnes ČTK ředitel oddělení reprezentačního úseku ČMFS Jiří Nevrlý.

Sparta s Boleslaví nechtějí v závěru ligy, v němž budou bojovat o druhé místo zaručující start v předkole Ligy mistrů, přijít o své talentované hráče, kteří se během jara stali jejich tahouny. Osmnáctiletý Chramosta v sedmi duelech nastřílel pět branek, Kadlec svými dvěma trefami rozhodl o těsných výhrách nad Ostravou a v neděli s Bohemians Praha.

Oba kluby tvrdí, že žádné regule neporušily. Boleslav poukazuje na to, že Chramosta se výbornými jarními výkony dostal o patro výše do kádru jednadvacítky, a proto by v týmu devatenáctiletých už neměl figurovat. "Dostalo se nám ubezpečení, že Chramosta bude v nominaci jednadvacítky, proto se na něj už povolání do devatenáctky nevztahuje," uvedl sekretář Mladé Boleslavi Zdeněk Kudela.

Kouč reprezentační jednadvacítky Jakub Dovalil mu dal za pravdu. "Minulý týden po zápase v Ostravě, v němž dal dvě branky, jsem informoval Mladou Boleslav, že na základě výkonnosti bude Chramosta povolán k nám. Teď by se měl uplatňovat princip 'vyšší bere', podle kterého Chramosta patří už do jednadvacítky a ne do nižší kategorie. Je to naprosto legální postup. Na svazu existuje dlouholetá praxe, že hráči se do nižších reprezentací už nevracejí," řekl ČTK Dovalil.

Sparta zase požádala vedení reprezentace do 19 let, aby Kadlece na kvalifikaci nebrala kvůli jeho momentálním velkému vytížení. Hráč, který ve středu oslaví teprve sedmnácté narozeniny, navíc prý v neděli utrpěl svalové zranění a momentálně ani netrénuje.

"Vašek během jara hrál už za reprezentační sedmnáctku a osmnáctku, není možné aby se během tří měsíců posunul do třetí reprezentační kategorie. Taková je i dohoda mezi kluby a reprezentačním oddělením svazu. Jeho zátěž je nyní enormní, navíc má po nedělním zápase problémy se svalem, což bylo doloženo i na pondělním srazu devatenáctky," uvedl personální ředitel Sparty Jakub Otava. "Kadlec byl během posledních osmi měsíců povolán sedmkrát do různých repre výběrů. A za poslední dva měsíce se má posunout ze sedmnáctky přes osmnáctku do devatenáctky? On je sice výjimečný hráč, ale právě proto ho musíme před nadměrnou zátěží i chránit," podotkl Otava.

Český fotbal už podobný spor mezi kluby a reprezentací zažil. Před dvěma lety nechtěl Liberec uvolnit útočníka Jana Blažka také na kvalifikaci devatenáctek a celá kauza vyvrcholila tím, že se hráč zranil a v závěru ligy chyběl Liberci a nepomohl ani reprezentaci.

Kouč devatenáctky Aleš Křeček se už smířil s tím, že v Estonsku na největší dvě ofenzivní esa spoléhat nemůže. A netají své rozladění. "Už nechci plýtvat energií nad tím, co stejně nemůžu ovlivnit. Dlouho jsem si myslel, že se reprezentace staví nejvýš, ale u nás tomu tak zjevně není," prohlásil Křeček. "Jsem zklamaný, protože by nám Kadlec i Chramosta hodně pomohli, ale teď už upínáme síly jen k tomu, jak se připravit i bez nich. Nehledáme si žádné alibi, ostatní kluci se aspoň semknou a budou chtít dokázat, že na to také mají," dodal Křeček v rozhovoru s ČTK.

Devatenáctka bude mít v Tallinnu bude mít těžkou pozici. Aby na mistrovství, které uspořádá Ukrajina, postoupila, musí za sebou nechat Německo, loňského vítěze turnaje devatenáctiletých a semifinálového přemožitele právě českého výběru, a Španělsko. To vyhrálo čtyři z posledních sedmi šampionátů. Domácí Estonsko je outsiderem.

Nominace ČR "19":
Brankáři: Valeš (Slavia), Hladký (Brno), obránci: Mišůn (Celtic Glasgow), Nový (Plzeň), Sus (Sparta), Nitrianský (Č. Budějovice), Čmovš (Slavia), záložníci: Folprecht, Hejda (oba Sparta), Hušbauer (Žižkov), Navrátil (Olomouc), Balcar (Slavia), Novák (Zlín), Hofmann (Most) útočníci: Tecl (Jihlava), Šural (Brno), Doležal, Petr (oba Olomouc).
Program v Tallinnu:
21. května:
16:00 ČR - Španělsko, 18:30 Estonsko - Německo
23. května:
16:00 ČR - Německo, 18:30 Estonsko - Španělsko
26. května:
18:30 ČR - Estonsko, Španělsko - Německo.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň