Hlavní obsah

Disciplinárka rozhodne v kauze Chramosty a spol. za týden

Příští čtvrtek by mělo být jasněji v otázce, zda se fotbalové kluby z Mladé Boleslavi a Jihlavy provinily proti pravidlům tím, že odmítly uvolnit na kvalifikační turnaj reprezentace do 19 let své hráče Jana Chramostu a Matěje Vydru. Oběma týmům i hráčům by pak případně mohl hrozit trest. To by se týkalo i Sparty, pokud v sobotu nasadí Václava Kadlece.

Článek

Do boje o kvalifikaci Ligu mistrů by mohly zasáhnout kontumace. Tuto možnost rozehráli činovníci reprezentační devatenáctky, které dopálilo, že na kvalifikaci ME přišli nejen o jihlavského Vydru, ale také o sparťana Kadlece a mladoboleslavského Chramostu.

Disciplinární komise na čtvrtečním zasedání případ odložila kvůli nedostatku potřebných podkladů. Ty si vyžádá od ředitele reprezentačního úseku ČMFS Jiřího Nevrlého, kterému se postoj klubů nelíbí. Právě od Nevrlého vzešel podnět k disciplinární komisi.

"Od pana Nevrlého máme dva podněty. Jednak tvrdí, že jihlavský Vydra odmítl reprezentovat. Za druhé pak žádá, abychom vyšetřili, jak je možné, že Chramosta, který byl v devatenáctce, už je v kádru jedenadvacítky," řekl předseda komise Alexander Károlyi pro Sport.cz. Bude však potřebovat další náležitosti, a tak Nevrlého i kouče jedenadvacítky Jabuba Dovalila předvolala na příští čtvrtek.

Pokud klub neuvolní háče pro potřeby reprezentace, může disciplinárka potrestat klub finančním postihem a hráče zákazem činnosti. Pokud se hráč omluví ze zdravotních důvodů a pak nastoupí v lize, může to po sportovně-technické stránce vést i ke kontumaci.

Nevrlý uvedl, že Vydra se nedostavil na sraz bez omluvy. Chramostu neuvolnila Mladá Boleslav vzhledem k tomu, že s ním kouč Dovalil počítá do své jedenadvacítky. Sparta pak omluvila Kadlece jednak vzhledem k tomu, že má problémy se svalem, navíc byl na jaře již na dvou reprezentačních akcích. Pokud by Kadlec v sobotu nastoupil proti Jablonci, "zažaloval" by Nevrlý i Letenské.

Nevrlý argumentuje tím, že svaz může uplatňovat nařízení, že hráč omluvený z reprezentačních povinností během akce národního týmu či pět dní po jejím skončení nesmí nastoupit za klub. Pokud by fotbalisté nastoupili v sobotu, kdy devatenáctka hraje s Německem, hrozila by jejich klubům v krajním případě i kontumace utkání.

Podobný důvod mělo již nejednou v minulosti také vedení reprezentačního áčka, ale do střetu s kluby nikdy nešlo a sázelo na dobré vztahy. Třeba Baníku tak loni na podzim bez následků prošly dva případy Václava Svěrkoše. V září se útočník pro zranění omluvil z utkání v Severním Irsku - a v nejbližším ligovém utkání v Teplicích odehrál za Ostravu 90 minut. Rovněž v listopadu byl pro duel v San Marinu zraněný, ale následující ligový zápas v Olomouci znovu zvládl celý...

Reklama