Hlavní obsah

FIFA vybere 12 brazilských měst na pořádání MS 2014

Komise Světové fotbalové asociace FIFA o víkendu vybere 12 brazilských měst, které budou hostit mistrovství světa v roce 2014. Čtyřiadvacetičlenná komise musí vybrat ze 17 kandidátských měst během zasedání, které proběhne 30. a 31. května na Bahamách.

Článek

Součástí zasedání bude i zpráva o organizaci Konfederačního poháru, který bude příští měsíc generálkou na mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice, a také debata nad suspendací Etiopie a Kuvajtu z mezinárodních soutěží za vměšování vlády do fotbalových záležitostí.

Rovněž se bude debatovat nad návrhem předsedy FIFA Seppa Blattera na zavedení pravidla "6+5", které požaduje, aby ligové týmy měly v zahajovací sestavě vždy minimálně šest hráčů ze své země. Probírat se bude také možný zákaz přestupů do zahraničí u hráčů mladších 18 let.

Téměř jistě bude vybráno pět měst

Inspekční tým FIFA navštívil kandidátská brazilská města v lednu a únoru a nyní komise na základě zpráv inspekce vybere vhodných 12 pořadatelských měst. Téměř jistě budou vybrány Belo Horizonte, Brasília, Porto Alegre, Rio de Janeiro a Sao Paulo. Dalšími uchazeči jsou Belém, Campo Grande, Cuiaba, Curitiba, Florianopolis, Fortaleza, Goiania, Manaus, Natal, Recife-Olinda, Rio Branco a Salvador.

Komise FIFA v prosinci rozhodla o tom, že šampionát v Brazílii bude pořádat 12 měst místo dosavadních deseti, jelikož si Brazílie přála, aby se mistrovství odehrávalo po celé její zemi. Všechny kandidátské stadiony pojmou minimálně 40 tisíc diváků. Jisté je, že finále mistrovství se uskuteční na stadionu Maracaná v Rio De Janeiru s kapacitou pro 90 tisíc fotbalových příznivců.

Po výběru pořadatelských měst se komise bude zabývat suspendací Etiopie a Kuvajtu. Fotbalová reprezentace Etiopie byla v září minulého roku vyřazena z africké kvalifikace o postup na mistrovství světa 2010 kvůli dlouhodobým sporům kolem vedení národního svazu. U Kuvajtu se bude prošetřovat, zda znovu nedošlo k vměšování politiky poté, co byla v prosinci zrušena jeho druhá suspendace za poslední dva roky.

Reklama

Související témata: