Hlavní obsah

Plážoví fotbalisté budou bojovat o postup na mistrovství světa

PRAHA

Teprve čtvrtým rokem se v České republice hraje plážový fotbal a už má reprezentační tým vysoké ambince - postup na listopadové mistrovství světa, které se uskuteční ve Spojených arabských emirátech. "Uděláme maximum pro to, abychom z kvalifikace postoupili. Věřím, že se nám to povede, i když to bude nesmírně těžké," řekl trenér Oldřich Prohl.

Článek

Již tuto sobotu naberou reprezentanti plážového fotbalu směr Španělsko, kde se od 7. do 14. června uskuteční kvalifikace na světový šampionát. Trenér Oldřich Prohl na středeční tiskové konferenci oznámil nominaci, v ní nechybí ani prvoligoví fotbalisté. "Největší oporou týmu by měl být brankář Michal Kýček, který je jedním z nejlepších gólmanů v Evropě. Spoléhat budu také na útočníka Radka Mikana, který je v poslední době ve skvělé formě. A opomenout nesmím ani  Radka Čížka, jenž hrál dříve v prvoligové Příbrami, Jablonci, Mostu a Blšanech.

A jak se Radek Čížek k plážovému fotbalu dostal? "Hrál jsem na Kypru, v zimě jsem se rozhodl vrátit, ale stále čekám na přestupní kartu. Tak jsem začal hrát plážový fotbal, abych něco dělal a zvedl si náladu," přiznal čtyřiatřicetiletý záložník. "K týmu se měl původně připojit také příbramský stoper Martin Müller, bohužel se nám ale zranil," dodal Oldřích Prohl.

Na MS postoupí pět týmů z Evropy

Česká reprezentace začne boj o mistrovství světa v neděli 7. června, kdy se ve španělském Castellónu utká s týmem Rumunska. "Rumunsko hraje teprve od loňského roku a všechny zápasy zatím prohrálo. Mají sice dobrý útok, ale v obraně jim to moc nejde. Takže nad nimi bychom měli vyhrát," plánoval Prohl.

Druhé utkání čeká český výběr v pondělí, kdy změří síly s celkem Lotyšska. "Tohle bude klíčový zápas, s Lotyši bychom měli bojovat o druhé postupové místo ze skupiny," uvědomuje si kouč. "A o den později narazíme na domácí Španěly. Ti jsou v současnosti nejlepším týmem v Evropě, poslední vzájemný zápas jsme vyhráli, tak by z nás mohli mít trochu respekt. Už se na ně moc těšíme," dodal Prohl.

A jaký je postupový klíč? Ze sedmadvaceti evropských týmů na listopadový světový šampionát odcestuje pouze pět nejlepších. V evropské části kvalifikace je sedm skupin po čtyřech mužstvech. Z každé skupiny postoupí první dva a k nim do osmifinále přibudou ještě dva nejlepší týmy z třetího místa. Nejdůležitější budou čtvrtfinálová utkání, jejich vítězové si zajistí účast na MS ve Spojených arabských emirátech.

O poslední páté postupové místo se mezi sebou utkají poražení čtvrtfinalisté. Bude to nesmírně těžké. Našim prvotním cílem je postup ze skupiny a poté uděláme maximum, abychom v listopadu do Dubaje odletěli právě my. Věřím, že se nám to povede," uzavřel Oldřich Prohl.

Nominace reprezentace ČR v plážovém fotbalu
Brankáři: Michal Kýček, Jiří Matějka
Obránci: Jaroslav Kovařík, Michal Kubice, Petr Mužík, Milan Čižnár, Lukáš Nápravník
Útočníci: Jaroslav Malý, Radek Čížek, Václav Bezdička, Martin Boček, Radek Mikan

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín