Hlavní obsah

U Sionků jsou v módě koloběžky, Koller si hraje s panenkami

Veronika FeltováSport.cz

Petr Čech, Jan Koller a Libor Sionko - nejen výborní fotbalisté, ale také vzorní tatínci. Když zrovna nemají zápas nebo trénink, snaží se věnovat svým ratolestem, jak to jen jde. Chodí s nimi do zoologické zahrady, čtou jim pohádky, učí je bruslit, koupou je a hlavně si s nimi hrají... Například Jan Koller pronikl se svou dcerkou do světa panenek.

Článek

„Tři ženské v baráku, to je paráda,“ pochvaluje si útočník ruské Samary, který má s manželkou Hedvikou dvě dcery - šestiletou Hedviku a devítiměsíční Kateřinu. „Já si otcovství náramně užívám. Hedvika ke mně hodně inklinuje, spoustu času trávíme spolu a hrajeme si. Kateřina už hodně vnímá okolí a je s ní legrace. Ohromně si s dcerkami odpočinu a vyčistím si tak hlavu,“ přiznává nejlepší střelec historie fotbalové reprezentace.

U Kollerů teď vládnou puzzle

Jak tedy se svými dcerkami tráví čas? "S malou Hedvikou si neustále hrajeme, repertoár našich her je nepřeberný. Teď u nás vládne skládání puzzle. Dříve jsme se hodně vydováděli s panenkami. Nyní už má Hedvika svůj holčičí svět, takže si s nimi hraje více sama. Mě to ale také bavilo,“ vypráví šestatřicetiletý Koller. „Kromě toho také sportujeme. Naučil jsem Hedviku bruslit a moc jí to baví. Vůbec se jí v zimě z bruslí nechtělo. A v létě zase nepustí raketu z ruky. Tak uvidíme, jestli z ní bude tenistka nebo krasobruslařka.“ 

Problémy bývalému českému reprezentantovi nedělá ani přebalování nebo koupání. „S tím jsem neměl nikdy problém, zvládal jsem to, když byla Hedvika malá a jde mi to i teď s Kačkou. Zvládám opravdu všechno, kromě kojení,“ směje se hrdý tatínek. „Největší starosti teprve přijdou, až holky dorostou a budou z nich slečny. Ale věřím, že to zvládnu. V té době si už budu užívat fotbalového důchodu,“ dodává Jan Koller.

Čechovi budou již brzy čtyři

Každou volnou chvíli tráví brankář Petr Čech s manželkou Martinou a dcerou Adélkou. Již tento měsíc se rodinka rozroste o dalšího člena. Zda bude mít Adélka sestřičku nebo bratříčka, je zatím tajemstvím.

„Na miminko se už všichni moc těšíme. Bude to sice větší zápřah, ale myslím, že jsme na malé připraveni. Martina je skvělá máma, určitě to zvládne. Já se jí snažím pomáhat, jak to jen jde, nejen v přebalování mám už praxi“ říká sedmadvacetiletý fotbalista.

„Otcovství si opravdu užívám, chvíle s rodinou jsou nádherné. Adélka mi svými každodenními pokroky dělá velikou radost,“ přiznává gólman londýnské Chelsea. „Malá už hodně běhá a celý den se kolikrát nezastaví. Moc ji to baví.“

Šestnáctiměsíční Adélka už také povídá, a jaké bylo její první slůvko? „Jak to tak bývá - máma,“ prozradil Petr Čech. Pohádky Adélce zatím rodiče nečtou. „Ty ji ještě tolik nezajímají. Knížkami si ale listuje moc ráda. Prohlíží si v nich obrázky a to se jí líbí.“

Doma mají Čechovi také čtyřnohého psího miláčka, labradora Maxe. Jak si na Adélku zvykl? „Zezačátku Max trochu žárlil. Nyní už ale spolu vycházejí výborně. Adélka už ví, co si k Maxovi může a nemůže dovolit a je to tak i naopak.“ A jak se snaží svou dceru vychovat? „Adélku se snažíme nerozmazlovat, tak jak to dělali naši rodiče s námi. Ale všichni víme, jaké divy umí dětský úsměv...“ uzavírá Petr Čech.

U Sionků teď „letí“ koloběžky

Vzorným tatínkem je také záložník FC Kodaň Libor Sionko. Když zrovna není na hřišti věnuje se svým dvěma ratolestem -třiapůlleté Klárce a osmnáctiměsíčnímu Davidovi. „Ve volném čase se snažím dětem věnovat co nejvíce. Chodíme do zoologické zahrady, do bazénu nebo jezdíme na kolech a ponících. V současnosti si ale děti nejvíce oblíbily koloběžky. Každý den teď trávíme venku s růžovou a modrou koloběžkou,“ vypráví Libor Sionko.

A bude z malého Davídka fotbalista po tátovi? „Pomalu už začíná kopat do míče, ale není to na dlouho. Vydrží u něj tak pět minut a hned ho zaujme něco jiného.“ S Klárkou hraje tatínek pexeso a skládají puzzle. A co pohádky na dobrou noc? U Sionků rozhodně nechybí. „Klárka u nich pravidelně usíná,“ přiznává opora Kodaně. 

O děti se dvaatřicetiletý fotbalista umí i postarat. Večer mají s manželkou Martinou rozdělený. „Já koupu a uspávám jedno dítě, žena druhé. Občas jsem děti přebaloval. Většinou mě ale toho manželka ušetřila, asi jsem při tom nadělal moc řečí,“ říká s úsměvem.

V Dánsku se podle zákona nesmí děti bít. „Místní pravidla respektujeme a případné zlobení řešíme slovně,“ dodává na závěr český reprezentant.

Reklama