Hlavní obsah

Šéf FIFA volá po zrušení plotů na stadiónech

NASSAU

Šéf fotbalové federace FIFA Sepp Blatter se na kongresu v Nassau vyslovil proti kovovým bariérám, které jsou přítomné na řadě stadionů. Švýcarský funkcionář žádá zvýšení bezpečnosti, aby za ploty při různých incidentech neumírali fanoušci.

Článek

"Kdo je držen za plotem? Vězni a divoká zvířata. A spadají fotbaloví fanoušci do těchto kategorií?" ptal se Blatter. "Nelze to udělat hned, ale krok po kroku. Sedící lidé jsou klidní," připomněl situaci, která již dvacet let funguje na Britských ostrovech. Tam odstranili ploty po tragédii v Hillsborough, kdy zemřelo 96 osob. Od té doby jsou tam místa jen k sezení a k žádným incidentům nedochází.

Blatter rovněž nabádá členské země FIFA k vyšší bezpečnosti vně stadionů. Řada tragických událostí vzniká poté, co se snaží fanoušci vniknout za každou cenu dovnitř. "Je to povinnost klubů a národních asociací zaručit bezpečnost," dodal.

Na bahamském kongresu překvapivě prošel návrh alžírského svazu, jenž umožňuje zvolit si dres reprezentace i po dovršení věku 21 let. Pokud fotbalista ještě nehrál za seniorskou reprezentaci, bude si moci při více občanstvích vybrat zemi kdykoliv.

Tento návrh silně podporovaly africké země, jejichž mladí hráči působí v Evropě a často reprezentovali v mládežnických kategoriích jinou než mateřskou zemi. Přestože se nedostanou do seniorského výběru, už v pozdějším věku neměli možnost hrát za výběr africké země.

Vedení FIFA zároveň dnes odtajnilo hospodářský výsledek za poslední rok, podle něhož je vrcholný fotbalový orgán v zisku 184 miliónů dolarů. V následujícím roce však počítá FIFA se ztrátou 560 miliónů dolarů, neboť se promítnou náklady na pořádání MS v Jižní Africe a příjmy z televizních práv už byly zaplaceny v předešlých letech. "Jsme ve zdravé a řekněme pohodlné finanční situaci," oznámil Blatter.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň