Hlavní obsah

Hašek by měl v pátek oznámit, že jde do boje o křeslo předsedy svazu

PRAHA

První muž teplického fotbalu a jeden z mužů vládnoucí dvanáctičlenné strahovské generality František Hrdlička popřel, že by podal oficiální kandidaturu na předsedu Českomoravského fotbalového svazu. Naopak trenér Ivan Hašek vyslyší volání hnutí a do bitvy o předsednické křeslo půjde. Sešel se se zástupci krajů a svoji kandidaturu by měl oznámit v pátek dopoledne.

Článek

Po majiteli žižkovské Viktorie Luďku Vinšovi, jenž oznámil kandidaturu na funkci předsedy fotbalového svazu se značným předstihem, měl být teplický František Hrdlička druhým mužem, který se míní o křeslo nejmocnějšího muže českého fotbalu ucházet. Teplický boss však vzápětí svoji kandidaturu zpochybnil.

Kandidátem na předsedu ČMFS by naopak měl být Ivan Hašek. Ten po čtvrtečním setkání s funkcionáři regionálních svazů oznámil, že bude kandidovat. Sám ale do páteční tiskové konference, která je naplánovaná na 11:30 do pražského Edenu, odmítl vše potvrdit. "Jaké je moje konečné rozhodnutí, ale oznámím až v pátek. A tam vysvětlím i další věci," cituje Haškova podvečerní slova ČTK. Delegáti ovšem potvrdili, že Hašek svou chuť jít do čela českého fotbalu jasně deklaroval.

"Hašek do toho půjde. Na každé místo ve svém týmu má dva až tři muže, takže bude mít příjemné starosti, koho vybrat," sdělil pro Sport.cz zdroj z fotbalového zákulisí. Pokud Hašek zvítězí, k reprezentaci by měl povolat Karla Jarolíma. Trenér Slavie by pak ve zbytku kvalifikace MS 2010 paralalně vedl jak národní tým, tak českého mistra.

Pokud by Hašek výzvu z krajů nepřijal, kandidovat na předsedu byl připraven Petr Fousek, další člen Haškova týmu, který má podporu z Čech i Moravy. Fousek do voleb nepůjde, ale v případě Haškova vítězství by měl využít své kontakty v UEFA i FIFA a vrátit se do funkce generálního sekretáře svazu, kterou již zastával.

Hrdlička: Přihlášku jsem nepodal, souhlas nedal

"Všechno špatně. Já osobně žádnou oficiální přihlášku nepodal a na svazu rozhodně můj souhlas s kandidaturou neleží," tvrdil ve čtvrtek před polednem pro Sport.cz František Hrdlička. "Pro mě je prioritou, aby se o funkci předsedy ucházel Ivan Hašek. I proto jsem se za ním vydal do Dubaje," prohlásil.

Kde se tedy zvěst o jeho kandidatuře vzala? Jak je možné, že ze Strahova tiskový mluvčí svazu Václav Tichý jeho kandidaturu oficiálně potvrdil?

"Oslovily mě fotbalové kluby od první ligy až po divizi, stejně jako zástupci krajů a okresů, zda bych se o funkci předsedy ucházel v případě, že by si Ivan Hašek kandidaturu rozmyslel. Všem jsem opakoval, že pro mě je prioritou Haškova kandidatura," vysvětlil pro Sport.cz Hrdlička a dodal: "Nevím ale samozřejmě, zda některý klub nebo kraj nepodal přihlášku s mým jménem. Žádný souhlas jsem ale na Strahov neposlal."

Teplický boss čeká na Haška

Na přímou otázku Sport.cz, zda by se o předsednické křeslo ucházel, kdyby si Hašek kandidaturu přece jen rozmyslel, odpověděl teplický boss jasně. "Počkejme do 5. června, kdy vyprší termín přihlášek. Do té doby i já zvážím nabídku, kterou jsem od klubů i zástupců krajů a okresů dostal."

Ve fotbalovém zákulisí se kromě Vinše, Hrdličky a Haška spekuluje jako o uchazeči na předsedu svazu i o někdejším generálním sekretáři ČMFS Petru Fouskovi a také o plzeňském Křížovi. Uzávěrka přihlášek na funkci předsedy i členů výkonného výboru vyprší 5. června.

Kubíček poslal i lustrační osvědčení

Zatímco Hrdlička kandidaturu na funkci předsedy popřel, olomoucký šéf Jiří Kubíček netají, že se v novém výkonném výboru budu ucházet opět o křeslo místopředsedy. "Byl jsem rovněž osloven řadou klubů a přihlášku jsem skutečně zaslal. A samozřejmě i s lustračním osvědčením a všemi potřebnými náležitostmi," řekl pro Sport.cz Jiří Kubíček.

Reklama