Hlavní obsah

Fousek na předsedu ČMFS kandidovat nebude, podporuje Haška

Kandidátem na předsedu fotbalového svazu nebude oproti některým mediálním spekulacím ani bývalý generální sekretář svazu Petr Fousek. Ten v prohlášení zaslaném médiím uvedl, že byl připraven kandidovat jen v případě odmítnutí Ivana Haška, který však dnes zájem ucházet se o nejvyšší post v českém fotbale potvrdil. Fousek nebude ani na kandidátce na další volené posty a dá se tak počítat s tím, že se vrátí do své bývalé funkce, z které byl současným výkonným výborem odvolán.

Článek

Jasno tak není příliš ani o tom, kdo po Haškově boku bude kandidovat do dalších funkcí. Někteří funkcionáři sice již svoji kandidaturu oznámili, o dalších se v zákulisích spekuluje, ale oficiální seznam nehodlá svazový sekretariát zveřejnit dříve než v pondělí ráno.

Hašek na páteční tiskové konferenci pouze naznačil, že by jeho spolupracovníky měli být někteří bývalí fotbalisté, ale konkrétní jména neřekl. Do výkonného výboru však údajně kandiduje Luboš Kubík a také současný šéf Českých Budějovic Karel Poborský, který podání kandidatury oznámil na oficiálních stránkách jihočeského klubu. Haškův konkurent Luděk Vinš řekl, že do půlnoční uzávěrky konkrétní jména nebude komentovat.

Fousek na seznamu kandidátů prý rozhodně nebude. Dnes odlétá jako delegát UEFA na kvalifikační zápas Chorvatsko - Ukrajina, a tak novinářům svůj záměr oznámil již nyní.

"Nebudu kandidovat na předsedu ČMFS, ani na žádnou jinou volenou funkci do výkonného výboru, přestože od mého odchodu z ČMFS jsem byl průběžně po dva roky oslovován některými okresními fotbalovými svazy, krajskými fotbalovými svazy a kluby z Čech i z Moravy s podporou na případnou kandidaturu na nejbližší valné hromadě," uvedl Fousek, který prý byl ochoten kandidovat jen v případě Haškova nezájmu.

"O mém postoji a zejména podpoře je Ivan Hašek od počátku informován, probírali jsme jej při mé únorové návštěvě v Dubaji a naposledy ve středu i ve čtvrtek při jednání s kolegy v jeho týmu. Mé zkušenosti, schopnosti a kontakty z tuzemského i mezinárodního fotbalu nadále zůstávají k dispozici jemu i všem zastáncům opravdových změn," dodal Fousek.

Hašek se případné spolupráci s Fouskem nebrání. Chtěl by využít především jeho zkušeností směrem k mezinárodnímu fotbalu. "Chtěl bych dát zahraničí najevo, že chceme kandidovat na posty do vedení UEFA i FIFA. Jeden z nejschopnějších funkcionářů pro tento úkol je Petr Fousek a věřím, že přestože ve vedení českého fotbalu nyní nepracuje, tak si to místo opět vydobude," uvedl Hašek.

Vyjádřil se i Vinš. "Vzhledem k tomu, že v tuto chvíli ještě nejsou uzavřené ani nominace, považuji za předčasné zveřejňovat jména těch, s nimiž bych rád spolupracoval. Počkejme s tím do příštího týdne," vzkázal Haškův soupeř.

Vedle obou předsednických kandidátů už ČTK někteří činovníci potvrdili svůj zájem pracovat ve výkonném výboru. Na post místopředsedy za Čechy kandiduje Václav Chvála z Pražského fotbalového svazu, za Moravu olomoucký ředitel Jiří Kubíček a za ligu plzeňský boss Miroslav Kříž.

Jména dalších kandidátů na vysoké svazové funkce zatím nikdo oficiálně nepotvrdil. Spekuluje se o Jindřichu Reichlovi, někdejšímu šéfovi Blšan, slávistickém řediteli Petru Doležalovi, ostravském řediteli Tomáši Truchovi, svůj post podle všeho bude obhajovat také současný místopředseda Jaroslav Vacek.

Reklama