Hlavní obsah

Šéf ČMFS Mokrý: Nemám motivaci pro práci, kde rozhoduje závist s nenávistí

V proslulé volební taškařici získal Pavel Mokrý před čtyřmi lety křeslo prvního muže českého fotbalu. Letos se s kanceláří na Strahově rozloučí, na nadcházející valné hromadě už do žádné funkce kandidovat nehodlá. „Zažil jsem ve funkci předsedy hodně krásných a nezapomenutelných chvil, ale také nespočet negativních situací,“ ohlíží se odstupující šéf ČMFS za uplynulým obdobím v čele svazu.

Článek

Končí volební období, které si současné vedení Českomoravského fotbalového svazu zkrátilo. Co se za tři a půl roku podařilo?

Hodnocení uplynulého období jako celku bude nepochybně vyžadovat určitý odstup. Pokud odhlédneme od osobních hrátek i od polarizace celého fotbalového prostředí a vezmeme fakta a výsledky konkrétní práce, tak se jednalo o úspěšné období.

Vážně, z jakého úhlu pohledu?

Například co se týká reprezentací. Áčko nechybělo na žádném vrcholném šampionátu – poprvé od vzniku samostatného Česka se kvalifikovalo na mistrovství světa a probojovalo se i na EURO. Výsledky mládežnických výběrů dokumentují správný systém výchovy a podpory v celé fotbalové pyramidě. Druhé místo mladí vybojovali na světovém šampionátu dvacítek i Evropě sedmnáctek, dvakrát jsme byli třetí na ME do devatenácti let. Nová dvacítka postoupila na zářijové mistrovství světa do Egypta, jednadvacítka byla ve čtvrtfinále evropského šampionátu. Na velké turnaje jezdili také futsalisté, zvedl se i ženský fotbal.

Na finančním a diplomatickém poli se ale nedařilo...

Právě naopak! Podařilo se udržet bezproblémové financování všech reprezentací. Získali jsme řadu významných grantů z UEFA i FIFA, například na minihřiště nebo výstavbu polyfunkčního sídla a tréninkového centra svazu. K diplomatickým úspěchům patří návštěva šéfa FIFA Blattera a předsedy UEFA Platiniho. Letos v říjnu bude v Praze zasedat výkonný výbor UEFA. Pokračuje i realizace projektu Stadióny 2012.

Zní to, jako by toto období bylo ideální, ale určitě víte i o rezervách...

Rezervy jsou především v oblasti mezilidských vztahů, došlo ke zhrubnutí chování některých funkcionářů, k politikaření, antagonistickým rozporům. Vnitřní nesoulad znamená vždy oslabení. Potýkali jsme se s financováním ze zdrojů ČSTV, které zůstávají nedořešeny, ale známe cesty k řešení. Rezervy jsme měli i v mediální oblasti.

Vnitřními rozpory nepochybně myslíte destrukční chování svazového místopředsedy Kubíčka. Do jaké míry to ovlivnilo práci výkonného výboru?

Zcela mimořádně. Tato destrukce postupně – jako sněhová koule – nabalovala nejen opozici, ale i další kritiky z řad zejména funkcionářsky neuspokojených lidí. Výkonný výbor netáhl za jeden provaz, jeho jednání byla komplikovaná a někdy i za hranicí lidské důstojnosti.

Co jste s tím dělal?

Bylo třeba dělat kompromisy, vytvářet koalice pro podporu různých řešení. Byla to situace, kterou bych přirovnal k parlamentu v politice. Jednalo se o důsledek těsných výsledků voleb na říjnové valné hromadě 2005 a nesmíření se některých lidí s neúspěchem. Zejména z těchto důvodů výkonný výbor rozhodl letos o zkrácení svého volebního období o čtyři měsíce.

Co se stane, když červnová valná hromada nezvolí nové vedení?

Opakovala by se anabáze z roku 2005. Musel by se prodloužit mandát dosavadnímu výkonnému výboru a svolat novou valnou hromadu.

Budete kandidovat na nějakou funkci do výkonného výboru?

Moje kandidatura do výkonného výboru je vyloučena. Zažil jsem ve funkci předsedy hodně krásných a nezapomenutelných chvil, ale také nespočet negativních situací. Vzešel jsem z velmi složitých voleb v roce 2005 a mým cílem bylo tvrdě pracovat a posunout český fotbal zase o něco dál, než se najde nový sjednocující prvek.

Takže z vedení fotbalu definitivně odcházíte?

Nemám už motivaci pro práci, ve které velmi často nerozhodují výsledky, ale závist, nenávist, intolerance. Je to práce, kterou si dovolí pošpinit kdekdo, aniž by jí rozuměl či pro fotbal něco udělal, a ještě se považuje za hrdinu či správného rebela.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články