Hlavní obsah

MOV nechce snížit věkový limit pro fotbalisty na OH

LAUSANNE

Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV) se nelíbí snaha světové fotbalové federace (FIFA) změnit limit pro hráče na olympijském turnaji ze současných 23 na 21 let. MOV varoval, že pokud ke změně dojde, může snížit počet účastníků turnaje a v krajním případě ho i zrušit.

Článek

"Řekl jsem (prezidentovi FIFA) Seppu Blatterovi velmi jasně, že jsem se současným systémem spokojen," uvedl prezident MOV Jacques Rogge pro agenturu AP. "Podle nás by snížení věku poškodilo význam turnaje a Sepp moc dobře ví, že by to mohlo ovlivnit i jeho další formát. Takže FIFA ví, na čem je, a my počkáme, jak se rozhodne," dodal šéf olympijského hnutí.

V současné době na olympijských hrách nastupují výběry do 23 let, které navíc mohou být doplněny třemi staršími hráči. FIFA se nelíbí především tato výjimka, kterou chce zrušit, navíc by však ráda turnaj ještě omladila. Podle Blatterova plánu by jako kvalifikace na OH sloužilo mistrovství světa do dvaceti let.

V případě, že by FIFA změnu odsouhlasila, je MOV údajně připraven snížit počet účastníků ze současných 16 na 12. "Nebudu se pouštět do žádných spekulací," komentoval to Rogge.

FIFA se měla zabývat úpravami pravidel pro OH na nedávném kongresu v bahamském Nassau, nicméně rozhodnutí zatím odložila a raději založila speciální skupinu. "Je jasné, že nějaký kontinent chtěl změnu a některý ne. Sepp je moudrý muž, takže to raději vyřadil z agendy," uvedl Rogge.

Ten zároveň požádal FIFA, aby olympijské hry zařadila na seznam turnajů, na něž musejí kluby uvolňovat své hráče. Před hrami v Pekingu se totiž několik evropských celků snažilo hráčům ve startu na turnaji zabránit.

Reklama