Hlavní obsah

Španělé na úvod Poháru FIFA deklasovali Nový Zéland

JOHANNESBURG/RUSTENBURG

Fotbalisté Španělska hned ve svém prvním utkání na Poháru FIFA potvrdili roli hlavního favorita, když Novému Zélandu uštědřili debakl 5:0. O svém snadném vítězství rozhodli již v úvodních 17 minutách hry, kdy se třikrát prosadil střelec Liverpoolu Fernando Torres. Španělé si tak připsali již 23. vítězný zápas v řadě a vylepšili vlastní evropský rekord v počtu zápasů bez porážky na 33 duelů. Dělí je tak jen dva zápasy od vyrovnání světového rekordu, který drží Brazílie.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Fernando Torres (vlevo) oslavuje s Davidem Villou jednu z branek Španělska

Článek

Druhé utkání skupiny A mezi pořadatelskou Jihoafrickou republikou a Irákem skončilo bezbrankovou remízou. Blíže brance byli domácí fotbalisté, ale v závěru si sami vykopli míč z brankové čáry.

Španělé v duelu s mistrem Oceánie od začátku diktovali tempo a nepřipustili žádné pochybnosti, že mají v současnosti nejlepší formu ze všech národních týmů na turnaji. Na úvodní branku čekali jen šest minut, že se z 20 metrů trefil k tyči Torres a zahájil své galapředstavení. V následujících 11 minutách se trefil ještě dvakrát vždy po parádních přihrávkách spoluhráčů na malé vápno.

Povedený úvod Španělů korunovala ještě rychlá akce z 24. minuty, kdy Fábregas po Capdevillově přihrávce zvyšoval již na 4:0. Ještě v úvodu druhé půle udeřil David Villa, když využil fatální chyby jednoho z obránců, který ve vápně netrefil míč. Pro útočníka Valencie, o kterého se zajímají Real Madrid a Barcelona, to byl již sedmnáctý gól v posledních šestnácti zápasech za reprezentaci. Poté se již zápas jen dohrával a Španělé šetřili síly na náročnější zápasy. Zélanďané doplatili i na to, že kvůli zranění postrádali svého kapitána a organizátora obrany Ryana Nelsona se zkušenostmi z anglické ligy.

Kaňkou na povedeném utkání byla malá návštěvnost na stadionu v Rustenburgu kam dorazilo 21.649 diváků, což není ani polovina kapacity pětačtyřicetitisícového stánku. Došlo tak na obavy pořadatelů, že zápasy bez účasti domácího týmu nepotáhnou diváky tak, jak se předpokládalo.

Vedení reprezentace JAR se nakonec podařilo zažehnat hrozící bojkot hráčů kvůli odměnám, a tak tým trenéra Santany nastoupil v téměř nejsilnějším složení. V základní sestavě však chyběla největší hvězda Steven Pienaar, který má lehčí zdravotní problémy s kotníkem a nastoupil jen na závěrečných pět minut.

I bez něj byli domácí hráči aktivnějším týmem. Dostali se i do dvou velmi slibných šancí, ale Irák je přečkal bez úhony. V první půli nejprve střelu Sibayi mířící přesně k tyči vyškrábl konečky prstů brankář Kassíd. Pět minut před koncem pak Jihoafričané předvedli rychlou akci po pravé straně, přetažený centr hlavičkoval do branky Dikgacoi, ale dobíhající spoluhráč Parker nešťastně tečoval míč mimo tři tyče. "Čas vrátit nemohu, a tak to musím hodit za hlavu a soustředit se na další zápasy. Když mě ale ten míč trefil, tak jsem chtěl na místě zemřít. To se ale stává, takový je fotbal," uvedl po zápase Parker.

V závěru si již oba týmy hlídaly bod za remízu. Za hvězdu zápasu organizátoři zvolili domácího záložníka Teko Modiseho.

Zápasu předcházel zahajovací ceremoniál, jehož hlavní složkou bylo bubnování v typickém africkém rytmu doprovázené troubením téměř 50 tisíc fanoušků v hledišti na plastikové trubky. Na programu se podílely především děti, které mimo jiné poukázaly na to, jak hrají fotbal v místních slumech.

Chlapci a děvčata byli rovněž hlavními postavami při vrcholu ceremoniálu. Přibližně 700 dětí oblečených do červené, černé, zelené, žluté či modré barvy nejprve vytvořily ze svých těl na hrací ploše jihoafrickou vlajku a poté i logo turnaje.

Fotbalový Pohár FIFA:
Skupina A:
Johannesburg: JAR - Irák 0:0.
Rozhodčí: Larrionda (Urug.). Diváci: 48 837.
Rustenburg: Nový Zéland - Španělsko 0:5 (0:4).
Branky: 6., 14. a 17. Torres, 24. Fábregas, 47. Villa. Rozhodčí: Codjia (Benin). Diváci: 21 649.

Reklama

  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen