Hlavní obsah

Fotbalový ministr financí Vacek miluje hrocha a myslí, že výsledek voleb je jasný

PRAHA

Netajil, že působení ve fotbale mu i jako dobrovolnému a neplacenému funkcionáři profit přináší, ale z výsledků voleb na valné hromadě ČMFS 27. června hlavu zase až tolik bolavou nemá. Alespoň v on-line chatu se čtenáři Sport.cz tak místopředseda svazu a strahovský „ministr financí“ Jaroslav Vacek na některé z otázek odpovídal.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Místopředseda ČMFS Jaroslav Vacek

Článek

Samozřejmě že nastávající volby fotbalové generality měly mezi otázkami čtenářů Sport.cz v on-line chatu s místopředsedou svazu Jaroslavem Vackem prioritu, pochopitelně že dotazy na zvolení Ivana Haška do křesla prvního muže české kopané převládaly.

Objednávka po zvolení Haška je silná

„Myslím, že společenská poptávka po tom, aby se stal Ivan Hašek předsedou, je tak silná, že výsledek voleb je poměrně jasný. Jeho zvolení hodně pomůže změnit negativní pohled na fotbal, který na něj v současnosti je. Vzhledem k tomu, že ve fotbale nepůsobím jako placený pracovník, ale jako pracovník dobrovolný, který má vlastní poměrně velmi dobré zaměstnání, nepředstavuje pro mě žádný velký problém, zda budu i na další čtyři roky zvolen místopředsedou svazu,“ reagoval Jaroslav Vacek na jeden z dotazů.

Pochopitelně tím vyvolal lavinu otázek, proč tedy ve fotbale působí, když ze strahovského funkcionaření nemá žádný profit... „Jestliže profesně působíte v oblasti, která se sportu dotýká, je fotbal - ať ho máte rádi nebo ne - v naší geografické poloze sportem největším a nejznámějším. Spojíte-li svoje jméno s tímto sportem - a k tomu ještě doposud sportem velice úspěšným, o čemž svědčí to, že od roku 1996 jsme se pětkrát kvalifikovali na evropskou nebo světovou soutěž, velice to vaše osobní postavení posílí. To je stručně řečeno ten hlavní benefit, který takto materiálně vnímáno, z působení a funkcionaření ve fotbale vidím,“ zdůvodňoval Jaroslav Vacek, proč zasedá mezi strahovskou generalitou a o funkci místopředsedy ČMFS za ligu se hodlá znovu ucházet.

Nový trenér úkolem pro nové vedení

Ani s různými utajenými schůzkami, na nichž strahovští „spiklenci“ dohadovali strategii, volili dopředu trenérem Petra Radu či Františka Straku, nedělal Vacek tajnosti. „Řízení jakékoli organizace musí mít v každém případě důvěrný charakter, tedy ne tajný, při zachování všech pravidel, která tato organizace má,“ vysvětlil různá důvěrná jednání.

I na „prozatimního“ reprezentačního trenéra Františka Straku a jeho případného nástupce u národního mužstva řeč zákonitě přišla. „Domnívám se, že nové vedení ČMFS bude otázku organizace a vedení všech reprezentačních družstev poměrně zásadně posuzovat a bude záležet na tom, jak do tohoto obrazu současný trenér reprezentace František Straka zapadne,“ myslí si Jaroslav Vacek. A otázka případného Strakova nástupce? „Jde o velice složitý problém. Domnívám se, že v současné době ho lze řešit pouze v horizontu úspěšného dohrání kvalifikace na mistrovství světa 2010. Jde o to porvat se s co největší vervou o účast v Jižní Africe.“

Na peníze shůry nečekejte

Na strahovského „ministra financí“ se snášely i otázky dotýkající se peněz a ekonomiky. Čtenáři chtěli třeba i rady, jak financovat malé kluby na venkově, které stokorunové dotace z vyšších míst při životě neudrží.

„Zapomeňte na jakékoli příspěvky od "vyšších orgánů". Výkonnostní fotbal se musí obrátit k místním zdrojům. A to ať se jedná o veřejné zdroje, neboť regiony budou do budoucna hrát stále významnější roli při rozdělování veřejných prostředků, tak i zdroje vysloveně lokální. Jde zejména o to využít možnosti, jež vyplývají ze sociálního postavení lidí v daném regionu působících, což jsou úspěšní živnostníci, podnikatelé, mecenáši... Prostředky se dají získávat od nich, ale jde i o to jim na oplátku umožnit odpovídající společenskou prezentaci a postavení,“ radil Jaroslav Vacek, který se  během chatu se čtenáři Sport. cz stačil vyznat i ke vztahu ke svému nejoblíbenějšímu zvířeti. „Založením se mi líbí hroch, který se celý den válí v blátě a jen otevírá hubu.“

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice