Hlavní obsah

Italové senzačně prohráli s Egyptem a musí porazit Brazilce

Fotbalisté Egypta na Poháru FIFA překvapivě porazili mistry světa Italy 1:0 a ve skupině B zamotali boj o postup do semifinále. Egyptu stačí k postupu v posledním duelu skupiny zdolat USA. Naopak Italové musejí vyhrát nad Brazílií o dvě branky, aby měli postup ve své režii. Ani Brazilci nemají účast mezi nejlepšími čtyřmi týmy turnaje jistou, přestože ve čtvrtek vyhráli nad USA 3:0 a se šesti body vedou skupinu.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Fotbalisté Egypta oslavují gól Mohameda Hommose (uprostřed) v utkání Poháru FIFA proti Itálii.

Článek

Egypt potvrdil formu již v úvodním duelu s Brazílií, ve kterém prohrál až po přestřelce 3:4. Proti úřadujícím mistrům světa vylepšil i obranu, a tak mu k výhře stačil jediný gól. Ten dal v závěru první půle nejlepší hráč utkání podle direktoriátu turnaje záložník Homos, který si naskočil na rohový kop a hlavou mířil přesně k tyči. Gólem korunoval tlak Egypťanů, kteří v té době zatlačili Italy do obrany.

Po změně stran na hřišti vládli hráči z Apeninského ostrova, ovšem stříleli především z dálky. Když už se dostali do větší šance, vychytal je vynikající brankář El Hadarí. Egypťané přežili i závěrečný nápor Italů a stali se prvním africkým týmem v historii, který porazil Italy.

Brazilci chtěli rychle rozhodnout

Obhájci celkového vítězství Brazilci si před utkáním s USA stěžovali na velkou únavu, možná i proto chtěli rychle rozhodnout. Již v 7. minutě si na přetažený centr z přímého kopu naskočil záložník Fiorentiny Felipe Melo a hlavou otevřel skóre.

Definitivní uklidnění na kopačky Brazilců přinesla 20. minuta. Američané udělali chybu při rozehrávce rohového kopu a umožnili soupeři rychlý brejk, na jehož konci byl přesně střílející Robinho. Pro útočníka Manchesteru City to byl jubilejní 20. gól v národním dresu.

Brazilci se poté nikam nehnali, zvláště když byl v 57. minutě vyloučen Sacha Kljestan, takže Američané již ve třetím utkání v řadě na Poháru FIFA dohrávali o deseti. Přesilovku záhy využil po pohledné kombinační akci střelou pod břevno pravý bek Interu Milán Maicon, který byl vyhlášen za hráče utkání. Trenér Dunga pak již mohl šetřit opory.

Fotbalisté Brazílie oslavují gól v utkání Poháru FIFA proti USA.foto: Reuters/Paulo Whitaker

"Klíčem k výhře byla koncentrace. Ta nám v prvním zápase chyběla, dnes už to ale bylo dobré," řekl záložník Gilberto Silva. "Byli jsme unavení, ale přesto jsme to pozornou hrou zvládli a nedovolili soupeři téměř nic," uvedl bývalý kapitán Arsenalu a současná opora Panathinaikosu Atény.

Trenér Dungu se těšil, že bude moci dát v posledním utkání šanci i náhradníkům. Prohra Italů mu však plány zhatila. "Před turnajem jsme hráli ještě dvě kvalifikační utkání a cestovali jsme hodně, aniž bychom se vyspali. Nyní konečně můžeme odpočívat, navíc jsme se již adaptovali na jiné časové pásmo," řekl Dunga předtím, než se dozvěděl výsledek Italů. Brazilci pod jeho vedením neprohráli posledních 13 zápasů.

Fotbalový Pohár FIFA:
Skupina B:
Pretoria: USA - Brazílie 0:3 (0:2)
Branky: 7. Melo, 20. Robinho, 62. Maicon. Rozhodčí: Busacca (Švýc.). ČK: 57. Kljestan (USA). Diváci: 40 000.
Johannesburg: Egypt - Itálie 1:0 (1:0)
Branka: 40. Homos. Rozhodčí: Hansson (Švéd.). Diváci: 52 150.
Tabulka:
1. Brazílie22007:36
2. Itálie21013:23
3. Egypt21014:43
4. USA20021:60

Reklama