Hlavní obsah

Luděk Vinš: Souboj s Haškem předem určitě nevzdám

Karel FeltPrávo

Kandidát na předsedu Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Luděk Vinš vidí své šance ve volebním souboji s Ivanem Haškem za vyrovnané, v případě porážky je ochoten zvážit se svým sokem možnou spolupráci. V rozhovoru pro deník Právo zároveň prezident Viktorie Žižkov přiznal, že je při valné hromadě ČMFS 27. června připraven i na nekorektní věci.

Článek

Jak vidíte šance ve volebním souboji s Ivanem Haškem?

Jsou vyrovnané. Rozhodne se 27. června na valné hromadě.

Prý ale před ní nakonec Ivanu Haškovi ustoupíte...

Souboj s Haškem předem určitě nevzdám. A v tomto duchu jsem nikým ani nebyl osloven. Očekávám však, že před valnou hromadou se budou dít i nekorektní věci.

Umíte si v případě porážky představit spolupráci s Ivanem Haškem?

S ním ano, ale zvažoval bych ji podle situace a názorů lidí, kteří mi dali důvěru. Nejde o Haška a Vinše, ale o ty kolem nich. A zejména o kandidáty, kteří pak budou ve výboru. Můžete si jen přát, aby vám tam navolili ty, které byste chtěl. Od spousty lidí jsem slyšel, že by naše spolupráce fotbalu prospěla nejvíc.

Neuškodí vám sestup vaší Viktorie Žižkov?

Myslím, že ne. Mně ten sport moc nejde, víc mi sedí management a finance. Řízení sportovní oblasti nabízím právě Ivanu Haškovi, ten sportu dobře rozumí.

V jednom z předchozích prohlášení jste jmenoval některé lidi, s nimiž nechcete spolupracovat...

Ano, především pana Kubíčka, u něhož si vážím jeho odbornosti a práce, kterou pro fotbal udělal, ale působí destruktivně, osobní vztahy nadřazuje nad fotbal, není schopen pracovat v kolektivním rozhodování. Nechtěl bych dělat ani s panem Votíkem, za nímž je pan Berbr, a mnoho lidí už se na mne obrátilo, abychom s nepravostmi, které se dějí na úrovni ČFL a divizí, něco udělali. Jsou i další jedinci, o nichž se hovoří jako o Haškových lidech.

Co považujete za nejdůležitější ze svého programu?

Můj volební program má jedenáct bodů. K nejdůležitějším patří vysoká profesionalita svazu, který musí být servisem pro fotbal. Musí se otevřít veřejnosti, být průhledný a pružný. Nutná je silná ekonomika a zajištění prostředků pro výkonnostní fotbal a mládež. Kraje, okresy i kluby by si ale měly také umět sehnat nějaké prostředky. Hlavu a patu musí mít organizace a návaznost reprezentací, proto bych zřídil funkci jejich ředitele.

Říká vám něco otázka osamostatnění Gambrinus ligy?

Nejde o vyložené osamostatnění, ale o větší autonomii nejen pro ni, ale i pro další soutěže na různých úrovních, aby je řídili ti, kteří je znají. Z Aše by neměli rozhodovat o Opavsku a z nižších tříd by neměli rozhodovat o reprezentaci. Měli bychom přemýšlet o zřízení farem, ale také o Národním stadiónu, zda ano a za jakých podmínek. Změnit by se měla i legislativa a stanovy. S každým bodem úzce souvisí vrácení důvěry českému fotbalu.

Znáte Haškův volební program?

Zatím jsem ho neviděl. Takže jsem z něj ani neopisoval.

Reklama