Hlavní obsah

I fotbalové legendy si vybraly Ivana Haška za svého generála

Zdeněk PavlisSport.cz

Věčný srandista Ladislav Vízek si připadal jako v sedmém nebi... „Aby ne! Vždyť to bylo poprvé, co mě Hašan osobně nehlídal, takže jsem si proti Spartě pořádně zahrál,“ liboval si v nedělním dopoledni na pražské Julisce, kde probíhal již druhý ročník fotbalového turnaje legend.

Foto: Petr Horník, Právo

Ladislav Vízek si liboval, kolik volnosti mu Ivan Hašek během turnaje legend na Julisce dopřával.

Článek

Naprostá volnost na trávníku Julisky, kde poeta a bohem Vízek před čtvrtstoletím kouzlil v dresu Dukly, mu však nic platná nebyla. Jeho mančaft se Spartou stejně prohrál a odpoledne se musel spokojit jen se zápasem o třetí příčku proti Slavii.

„No jo, to se jim to hrálo, když byli o deset let mladší a minimálně o dvacet kilo lehčí,“ našel si Vízek okamžitě vysvětlení.

Přesto si cestou z placu do Haška rýpnul. „My vám to vlastně nechali, jako tenkrát. Však ty víš...“ pravil potutelně v narážce na utkání před třiceti lety, jehož výsledek měl být údajně domluvený.

I na zeleném trávníku se Ivan Hašek přesvědčil, že fotbal po jeho předsednické inauguraci volá. Internacionálové Dukly to dali i transparentem na srozuměnou...foto: Právo/Petr Horník

Nejžhavější kandidát na šéfa českého fotbalu Ivan Hašek však na Vízkovy jedovaté invektivy nereagoval. Proč také, když si na Julisku přišel nejen zahrát fotbálek, ale i odpovídat a jednat o tom, co bude na sobotní valné hromadě fotbalového svazu. A tak odpovídal a jednal. Na schodech, pod plátěným stanem, na tribuně, kde mu diváci vyjadřovali podporu a nakonec i na hřišti, kde se potkal s někdejšímu spolupráci a protihráči ze Sparty, Slavie, Dukly a Bohemians, kteří takřka unissono tvrdí, že za ním rovněž stojí a jeho volbu podporují. Ostatně, dukláci to i obrovským transparentem, za nímž stál nejen Haškův klamarád Vízek, ale i třeba exreprezentační trenér Petr Rada, bývalý kapitán národního mužstva Jan Fiala nebo šéf dosluhujícího rozhodcovského sboru Luděk Macela dali Hašanovi na srozuměnou. Pro ně je tím nejlepším fotbalovým generálem!

„Podstatné bude až to, co přinese valná hromada,“ zachovával nadhled Ivan Hašek, zatímco na trávníku vyřadili klokani po penaltovém rozstřelu.

Hlavně díky brankáři Zdeňku Hruškovi, jenž navzdory několika desítkám kil navíc lapal pentle jako v dobách své největší slávy. „Museli jsme ale udělat se slávisty krátký proces, protože Hrušoun je ochoten padnout na zem tam maximálně šestkrát. A během zápasu se již dvakrát složil,“ smál se Zdeněk Koukal, jak jeho mančaft se sešívanými při pokutových kopech vyběhl.

Reprezentační trenér František Straka (vlevo) válel na Julisce jako za mlada. Ani Václav Samek v dresu Dukly ho nedokázal zkrotit.foto: Právo/Petr Horník

Tím ale předpověděl výsledek finále... Duel Sparty s Bohemkou skončil bez branek, takže rozhodnout musely zase penalty. A protože Zdeněk Hruška si už limit pádů vyčerpal dopoledne, jasně že měli navrch letenští veteráni, kteří tak celý turnaj vyhráli.

Hašek samozřejmě slavil s  nimi, ale pomalu všichni, co se na Julisce během fotbalové neděle, kdy si odhalovala třeba i pamětní deska legendárnímu Svatopluku Pluskalovi nebo vyhlašována nejslavnější jedenáctka historie Dukly, si přáli, aby slavil hlavně příští sobotu.

Gesto Horsta Siegla je jasné - jedničkou je Sparta.foto: Právo/Petr Horník

Turnaj fotbalových legend na pražské Julisce:
Sparta - Dukla 3:0 (Siegl, J. Jarolím, Hašek), Slavia - Bohemians 1:1, na penalty 1:3 (Příložný - Mičinec), o 3. místo: Dukla - Slavia 1:4 (Korejčík - Knoflíček 2, Příložný, Pěnička), finále: Sparta - Bohemians 0:0, na penalty 5:3.

Reklama