Hlavní obsah

Máčala už dovedl Bahrajn mezi šest nejlepších asijských celků, kontrakt mu však vypršel

Zdeněk PavlisSport.cz

Neskutečné martyrium šestnácti kvalifikačních zápasů už absolvoval český trenér ve službách fotbalového Bahrajnu Milan Máčala. Reprezentaci z malého ostrůvku v Perském zálivu už přivedl mezi šest nejlepších asijských celků, na světovém šampionátu v Jižní Africe však ještě stále není.

Článek

„Kvalifikace pro Bahrajn totiž pokračuje. V září se Saúdskou Arábií, v případě postupu pak baráží s Novým Zélandem,“ líčil Milan Máčala pro Sport.cz, co jeho tým ještě čeká. Klíčový duel čtvrtého kola asijské kvalifikace Bahrajn zvládl, Uzbekistán doma 1:0 porazil a ve skupině obsadil třetí příčku za Japonskem a Austrálií.

„Byl to už šestnáctý kvalifikační zápas o Jižní Afriku a vyhráli jsme ho zaslouženě. Vytvořili jsme si čtyři vyložené brankové příležitosti a nakonec jsme utkání rozhodli gólem z trestného kopu. Stejně jako na hřišti Uzbeků a ke všemu ho dal stejný hráč,“ popisoval Máčala klíčové kvalifikační střetnutí.

Po výhře nad Katarem se slavilo víc

Pochopitelně že po utkání propukly v Bahrajnu velké oslavy. „Na zápas byl vstup volný, takže návštěva se sešla víc než slušná. Po utkání zaplavily ulice města troubící auta a samozřejmě se slavilo. Nebylo to ovšem tak bouřlivé a bujaré, jako po výhře nad Katarem, protože mezi sousedy panuje zákonitě daleko větší rivalita,“ svěřoval se český kouč ve službách Bahrajnu.

Do KLDR se jim nechtělo

Teď na jeho svěřence čeká další pokračování kvalifikace, v němž narazí na třetí tým druhé skupiny - tedy Saúdskou Arábii.

„Nabízelo se několik variant. Mohli jsme narazit na KLDR, ale do severní Koreje jsme nechtěli. Zápasy se tam hrají na umělém povrchu, což pro všechny asijské celky představuje nutnost odletět na přípravný kemp do Číny a tam si na umělku zvykat. Jenže tým KLDR nakonec postoupil přímo, favorizovaný Irán měnící neustále trenéry se do baráže vůbec nedostal, takže se nakonec střetneme se Saúdskou Arábií. Nejsilnějším, ale nejpřijatelnějším protivníkem, na kterého jsme mohli narazit,“  poznamenává Máčala, jemuž v Bahrajnu skončil kontrakt a momentálně neví, co přinesou dny a týdny další.

Baráž pokračuje o ramadánu

„Teď se ve více než čtyřicetistupňových vedrech dohrávají poháry a další příprava reprezentace naplánována není. I proto, že kvalifikační duely se Saúdskou Arábií jsou na programu až 5. a 9. září. Budou se hrát v období ramadánu, ale podmínky budou pro obě mužstva stejné,“ tvrdí český kouč.

„Vítěz, který z této konfrontace vzejde, vyzve k dalšímu souboji Nový Zéland a teprve úspěšnější mužstvo postoupí na mistrovství světa do Jižní Afriky. Pro Bahrajn by to znamenalo zvládnout dvacet kvalifikačních zápasů, nalétat desetitisíce kilometrů, vyrovnávat se s aklimatizací i třeba až šestihodinový časovým posunem... Málokdo si dovede v Evropě představit, jak je asijská kvalifikace náročná,“ nechce si Máčala hrát na prognostika a tipovat, jak jeho Bahrajn nakonec v bojích o světový šampionát v Jižní Africe dopadne.

Reklama

Související témata: