Hlavní obsah

Pomohu výkonnostnímu fotbalu, napsal si na volební korouhev kandidát na místopředsedu Rajchl

Už při poslední valné hromadě před čtyřmi lety na sebe strhnul pozornost, když se pustil do filipiky proti Vlastimilu Košťálovi ucházejícímu se tehdy o křeslo prvního muže českého fotbalu, před nastávajícími volbami se objevil šéf českého zastoupení sázkové společnosti bwin Jindřich Rajchl na fotbalové scéně znovu. Jako kandidát na funkci místopředsedy fotbalového svazu...

Foto: Petr Horník, Právo

Jindřich Rajchl kandidující na funkci místopředsedy ČMFS se hlásí do Haškova týmu.

Článek

Český fotbal se před valnou hromadou naplánovanou na 27. června rozdělil na dva tábory - na přívržence Ivana Haška a skupinu příznivců jeho konkurenta Luďka Vinše. Do kterého patříte vy?

Myslím, že v mém případě to není třeba opakovat. Vždyť na poslední valné hromadě jsem dal jasně najevo, kam patřím.

Jenže uběhly už čtyři roky. Změnil se fotbal, změnili se i lidé. A mnohdy i jejich názory!

Já svůj postoj v žádném případě nezměnil. Na poslední valné hromadě jsem před delegáty prohlásil, že Vlastimil Košťál je určitě schopným manažerem a byznysmenem, ale fotbalu nemůže pomoci a hlavně mu dát to, co Ivan Hašek - tedy důvěru a zvýšení image u fanoušků, partnerů českého fotbalu, politiků, veřejné správy. Co platilo před čtyřmi lety, platí stále. Hašek je podle mého mužem, který pozvedne image našeho fotbalu o dvě patra.

Tentokrát jste ale vytáhl i korouhev a sám se pustil do boje za Haškovo vítězství. Dokonce i kandidaturu na funkci místopředsedy ČMFS za Čechy jste vyhlásil...

Ano, vyhlásil. Miluju fotbal a osud českého fotbalu mi není lhostejný. Proto jsem se rozhodl mu nabídnout své služby. Za uplynulých deset let jsem v českém fotbale prošel mnohým a díval se na něj z různých křesel i úhlů. Vždyť v Blšanech jsem působil jako výkonný ředitel, v Liberci jako zástupce hlavního sponzora, v pražské Dukle jsem předsedou dozorčí rady. Nejsem tudíž spojen pupeční šňůrou s jedním klubem a vím, jak náš fotbal vnímají nejen funkcionáři, ale i třeba sponzoři.

Moc lichotivé vnímání to určitě není...

Našemu fotbalu nejvíc škodí různé škatulkování, dělení na tábory, stejně jako věčné spory, války, podezírání, a spekulování o tom,  kdo komu a jak ublížil. Mým hlavním cílem je proto sjednotit náš fotbal, přestat se neustále zabývat minulostí, udělat tlustou čáru a začít od bodu nula. Je na čase si přestat vyčítat křivdy z minulé doby, ukončit „skupinkování“ a začít konečně táhnout za jeden provaz. Jsem přesvědčen, že k takovému úkolu mám jeden ze základních předpokladů – dokážu totiž komunikovat se všemi lidmi z českého fotbalového prostředí, včetně těch, kteří mi příliš nefandí. A v tomto trendu bych samozřejmě pokračoval i v případě mého zvolení. Bylo by zlé, aby se po valné hromadě vítězové cítili opití volebním triumfem a hlásali: My jsme vyhráli a teď zašlapeme odpůrce do země.

Takže to je program, s nímž se budete o křeslo místopředsedy ucházet?

Takový program by nestačil. Jdu do voleb s tím, že chci pomoci celému českému fotbalu a především fotbalu výkonnostnímu, jemuž se nikdo osm let, alespoň po stránce zajištění financí, nevěnoval a nesnažil se mu pomoci. Přitom český fotbal má půl miliónu registrovaných členů a na sto padesát tisíc funkcionářů a rozhodčích – taková skupina již představuje  obrovskou sílu. A to nejen pro sponzory a obchodní partnery, ale i pro politickou sféru včetně samosprávných celků jako jsou kraje, okresy a obce. A to nemluvím o tom, že výkonnostní fotbal je základní stavební buňkou, z níž vyrůstají noví Čechové, Rosičtí, Nedvědové...

Sám jste narazil na finance, jichž se ve výkonnostním fotbale žalostně nedostává. Jak je ale můžete v době všeobecných úspor a šetření slibovat? Máte představu, kde je brát?

Musíme především vytvořit nový marketingový subjekt, který se bude zabývat výhradně získáváním sponzorů pro výkonnostní fotbal – takový „výkonnostní STES“. Současně je nezbytné vytvořit strukturu, kde si každý kraj založí svou vlastní marketingovou společnost, jež se bude snažit oslovovat sponzory v jednotlivých regionech. Úlohou onoho centrálního výkonnostního STESu pak bude sjednávat partnery na celorepublikové úrovni a současně poskytovat plnou podporu jednotlivých regionálním STESům. Neméně důležitým úkolem celé této struktury bude oslovit veřejnou správu a zajistit finance pro amatérský a mládežnický fotbal z veřejných prostředků. Tam máme podle mého názoru největší manko. Vždyť podle přehledu zveřejněného Evropskou unií patří Česká republika financováním sportu z veřejných prostředků mezi tři poslední státy unie. Za námi je jen Malta a Bulharsko.

O penězích se krásně povídá a ještě lépe se slibují, ale když  pak z krajů natáhnou ruku, většinou se financí nedostává...

V rámci volební kampaně jsem objel většinu krajů, ale nikomu jsem  nesliboval konkrétní peníze, ani třeba vyhřívané trávníky. Jestliže někdo něco podobného dělal či dělá, tak tím jednoznačně dává najevo, že z titulu své funkce očekává rovněž získání peněz do vlastní kapsy či jiných nestandardních výhod. Já nabízím jen svou vizi, obchodní kontakty a bohaté zkušenosti z oboru marketingu a mediální komunikace. Vším tím bych chtěl přispět jednak ke zlepšení image českého fotbalu na všech úrovních a jednak k zajištění financování pro všechny složky ČMFS Chci přinést více peněz všem, nejen  těm, kteří mi slíbí svůj hlas. Kdybych nevěřil, že toho jsem schopen, kandidaturu na místopředsedu za Čechy bych nepodával.

A jak se stavíte k problematice financí od Sazky?

Přestože sám zastupuji konkurenční sázkovou společnost, tak z mého pohledu Sazka musí být hlavním sázkovým partnerem českého fotbalu. I vůči ní musíme naprosto změnit svůj přístup a zlepšit komunikaci. Nemůžeme jen natahovat ruku a nadávat, že nám Sazka dává málo peněz. Pokud budeme se Sazkou intenzivněji spolupracovat, pomůže to nejen Sazce, ale ve svém důsledku především českému fotbalu. Je na čase si uvědomit, že majoritním akcionářem Sazky je ČSTV a fotbal byl je a bude nejsilnějším sportovním svazem. Sazka je de facto kvazi dceřinnou společností ČMFS. Podle toho je třeba k této otázce přistupovat.

Zatímco vy se ucházíte jen o křeslo místopředsedy za Čechy, řada vašich konkurentů a rivalů se nahlásila hned na několik funkcí, jen aby někde uspěli a ve výkonném výboru seděli...

Nejsem přece schizofrenní, abych kandidoval hned na několik funkcí. Vždyť náplň funkce místopředsedy za Čechy se diametrálně liší od náplně funkce člena výkonného výboru za ligu. Mým cílem je český fotbal sjednotit a zajistit pro něj financování – to bych z pozice člena VV za ligu nikdy nemohl naplnit. To hlavní je pomoci českému fotbalu, ne se za každou procpat mezi strahovskou generalitu. Pokud důvěru delegátů dostanu, bude to pro mě závazek a já udělám pro český fotbal vše, co je v mých silách. Pokud ne, bude mě to mrzet, ale svět se mi nezboří, na té funkci nelpím, ani na ní nejsem existenčně závislý.

Jak vůbec odhadujete pár dnů před valnou hromadou své šance?

Důvěru a podporu cítím, kandidátku mám podepsanou téměř padesáti subjekty. Ke zvolení stačí nadpoloviční většina delegátů české komory, což je 65 hlasů, ale já bych chtěl získat co největší a nejširší mandát a ideálně co největší podíl ze všech 128 hlasů. To by byl ideální základ pro moji hlavní misi – sjednocení českého fotbalu.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín