Hlavní obsah

Nechci a nebudu šoférovat autobus bez volantu, vzkázal delegátům Ivan Hašek

Pro fotbalový národ je Ivan Hašek jasným favoritem na křeslo nového šéfa českého fotbalu, ale jak tvrdí jeho konkurent Luděk Vinš - na sobotní valné hromadě nebude rozhodovat národ, ale delegáti. Přesto fotbalový legionář optimismus a víru v úspěch neztrácí.

Foto: René Volfík, ČTK

Kandidát na předsedu Českomoravského fotbalového svazu Ivan Hašek oznamuje svůj předvolební program.

Článek

Program jste zveřejnil, lidi, jež byste chtěl mít mezi strahovskou generalitou, jste také odtajnil. Kde se ale ve vás bere víra, že sobotní valná hromada dopadne podle vašich představ a vámi vyvolení ve volbách projdou?

Protože jsem životním optimistou a víru neztrácím, ani když prohrávám o tři góly a do konce zápasu chybí deset minut.

Jenže volby nejsou fotbal. Zvláště, když se bude hlasovat tajně...

A to snad mám mít z tajných voleb strach? Nebojím se jich! Vnímám náladu, která panuje, objíždím okresy a kraje, mluvím s delegáty a registruji, že i oni chtějí, aby sobotní valná hromada proběhla hladce a rychle. Vždyť to bude signál...

Signál?

Pro sponzory, pro partnery fotbalu, pro celou veřejnost. Signál, aby fotbal začal být vnímán pozitivně.

Jenže valné hromady a fotbalové volby nejsou - anebo v letech minulých alespoň nebyly - o signálech, ale o politikaření, dohodách, všelijakých zákulisních úmluvách a různých ústupcích za cenu prebend a trafik... Počítáte s tím?

Fotbal není politikou a já nemám zapotřebí dostávat se do funkce na základě politikaření.

Takže další ultimatum?

Žádné ultimatum. Jestliže jsem jmenoval lidi, které bych chtěl mít ve výkonném výboru, pak nešlo o ultimatum, ale o spolupracovníky, s nimiž bych byl schopen posunout fotbal správným směrem. Bez nich bych si musel připadat jako řidič autobusu, jenž nemá v rukou volant.

A co pokud valná hromada nebude váš apel akceptovat? Co když vaše lidi nezvolí? Co když budete opravdu šoférem autobusu, jemuž sebrali volant?

Nepředbíhejme, nespekulujme, dopředu nekalkulujme, jaká konstelace ve výkonném výboru vznikne po valné hromadě. Vyčkejme, jak volby dopadnou.

Sám jste nadhodil metaforu o řidiči bez volantu...

A také o kašpárkovi, kterého bych českému fotbalu rozhodně nedělal.

Předpokládejme, že na metafory nedojde a vy vládu nad českým fotbalem do rukou dostanete. Svou filosofii i programové prohlášení jste sice zveřejnil, ale některých věcí jste se nedotkl.

Třeba?!

Třeba společnosti STES, který v době svého zrodu byla určitě hodně progresivním projektem, ale po letech už nepřináší do fotbalu zdaleka tolik peněz, kolik by bylo třeba.

Souhlas, marketinková práce se musí zlepšit, vidím tam obrovské rezervy. Ostatně, mám připravenu řadu nových projektů, sám jednám s některými ekonomický giganty a partnery, kteří fotbalu pomohou. Všechno se odvíjí ale od voleb na valné hromadě. Od toho, aby proběhly hladce a transparentně a vyslaly tudíž zmiňovaný signál.

Slovo transparentnost zmiňujete hodně často...

To proto, že transparentnost je nesmírně důležitá. Jedině když toto základní heslo naplníme, ustanou spory a hádky o rozdělování finančních prostředků a přesvědčíme partnery, že peníze, jež do fotbalu investují, nepřichází nazmar. I proto bych přivítal, kdyby průběh valné hromady vysílala televize přímým přenosem.

Hodně peněz přichází od Sazky, na kterou ovšem fotbal hodně naříká a skuhrá, neboť podle jeho mínění dává financí málo. Máte představu, jak z ní „vypumpovat“ víc peněz?

Všechno je otázkou jednání. Se Sazkou i se státem, který ji vlastní. Rozhodně tam nemáme zavřené dveře. Sazka do fotbalu peníze dává a my je budeme chtít dál, protože fotbalu chybí.

Možná že ještě před valnou hromadou jste si proti sobě popudil dost lidí na přebubřelém strahovském sekretariátu, když jste mluvil o jeho reorganizaci. Myslíte, že to bylo taktické?

Šlo o moje osobní návrhy, které bude třeba pochopitelně dál konzultovat. Ale měl jsem snad mlčet a pominout, že k zeštíhlení fotbalového aparátu musí dojít? Že je třeba některé úseky sloučit? Že sekretariát musí být především servisní organizací sloužící fotbalu?!

Asi ale nepředpokládáte, že na Strahově vám budou nadšeně tleskat, natož aby vaši volbu podporovali...

Nečekám aplaus, nechci žádných sto dnů hájení. Klidně do mě perte od začátku a i pohlavky mně dávejte. Všechno samozřejmě nebude líbivé a přijdou těžké chvíle, na než  musím být připravený.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice