Hlavní obsah

Američany v semifinále proti Španělsku motivovala fotka hokejistů

BLOEMFONTEIN

K nečekané výhře amerických fotbalistů v semifinále Poháru FIFA nad Španělskem, které tím přišlo o rekordní sérii neporazitelnosti, pomohl údajně email od otce kapitána Landona Donovana. Ten synovi poslal fotografii hokejového týmu USA z moskevské olympiády 1980, na které tehdy amatérský a vysokoškolský výběr naprosto senzačně porazil domácí Sovětský svaz.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Fotbalisté Spojených států amerických Landon Donovan (vpravo) a Carlos Bocanegra se radují z vítězství nad Španělskem

Článek

"Táta mi poslal tuhle fotku. Je vtipné, že se na to ptáte," uvedl Donovan po zápase na dotaz novinářů, zda by středeční výhru 2:0 nad mistry Evropy přirovnal právě k triumfu hokejistů. "Třeba to tím přivolal. Každopádně je to něco neskutečného," dodal.

Kouč Američanů Bob Bradley přirovnal výhru k památnému vítězství fotbalistů USA nad Anglií 1:0 na mistrovství světa v roce 1950. "Je důležité se dívat na milníky a jedním z nich byl zápas s Anglií. Od té doby se toho stalo hodně, dnes jsme se ale k těmto milníkům přidali i my," uvedl Bradley. Tým vede od roku 2006, kdy nahradil Bruce Arenu poté, co nabídku odmítl Němec Jürgen Klinsmann.

Vedle fotografie pomohl Američanům i fakt, že byli v utkání jasným outsiderem. "Nebyl to první zápas, ve kterém bychom proti silnému soupeři zazářili. Přesto nám nikdo nevěřil a to nám pomohlo. Prostě jsme to šli zkusit a ono to vyšlo," uvedl devatenáctiletý hrdina utkání Jozy Altidore.

Vítěznou branku vstřelil Altidore

Již před odjezdem na turnaj prý varoval svého spoluhráče z Villarrealu Joana Capdevilu, aby si Španělé dali při případném vzájemném zápase na Američany pozor. A právě Capdevila byl tím, koho si Altidore tělem šikovně odstavil, načež vstřelil vítěznou branku.

"Řekl jsem mu: 'Dej si na nás pozor'. Odpověděl mi něco ve španělštině, čemu jsem nerozuměl. Bylo to jen takové škádlení. Já byl ale nakonec ten, kdo se smál poslední," řekl Altidore. "Dostal jsem skvělý pas od Clinta (Dempseyho) a jen jsem se soustředil na to, abych udržel tělo mezi míčem a obráncem. Jsem přeci jen velký kluk, tak jsem toho využil," vtipkoval potomek haitských rodičů, který se před rokem stal v 18 letech nejmladším střelcem v historii amerického národního týmu.

To brankář Tim Howard neskrýval, že je vítězstvím sám překvapený. "Sami si nechápavě drbeme hlavu jako vy, ale ukazuje to, co může přinést tvrdá dřina, odhodlání a spolupráce. Fotbal je občas hodně podivný," řekl gólman Evertonu, který připomněl i to, že Američané prošli do semifinále jen se štěstím, poté co úvodní dvě utkání ve skupině prohráli. "Před třemi zápasy jsme na něco takového ani nepomysleli. Měli jsme své problémy, ale dostali se z toho. Mohl bych uvést tisíc důvodů, ale žádný z nich by tohle (výhru nad Španělskem) asi nevysvětlil," uvedl.

Na brankáře Howarda šlo 29 střel

Během utkání se Howard rozhodně nenudil. Španělé se celkem pokusili o 29 střel, většinou však z dálky, navíc spoustu jich zablokovali obránci. Přesto musel Howard předvést několik dobrých zákroků. "Kluci to skvěle ubránili. Byli jak banditi, co jim kradli míče. Zasloužili si, abych je podržel svými zákroky," dodal.

Španělům po zápase příliš do řeči nebylo. Vedle postupu do finále přišli i o 35 zápasů trvající sérii neporazitelnosti a skončila i patnáctizápasová vítězná šňůra. "Nikdy není příjemné prohrát. Teď se musíme pokusit vyhrát náš příští zápas, abychom byli alespoň třetí. Pak už se budeme soustředit na kvalifikaci a boj o postup na mistrovství světa," prohlásil trenér Španělů Vincente del Bosque.

Zkušeného kouče nezklamal přístup hráčů, pouze postrádal lepší koncovku. "S výkonem mohu být spokojen. Zkusili jsme všechno, abychom vyhráli. Chyběla tomu jen ta koncová fáze. Měli jsme několik šancí, ale oni prostě zavřeli dveře. Měli velké množství energie, byli hrozně rychlí v útoku. Prostě nás zaskočili," nehledal výmluvy.

Rozhodně si však nemyslí, že by se nečekaná porážka mohla na jeho týmu podepsat. "Musíme porážku přijmout, ale věřím, že jsme stále velmi silný tým. I přes porážku jsme v klidu," dodal Del Bosque.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice