Hlavní obsah

Vinš je přesvědčen, že nejde do předem prohraného boje

PRAHA

Velkým favoritem sobotních voleb předsedy Českomoravského fotbalového svazu je jeho soupeř, přesto si Luděk Vinš nemyslí, že by šel do souboje s Ivanem Haškem předem poražen. Věří, že jeho předností by měl být poměrně podrobný volební program, který by měl mezi 202 delegáty valné hromady najít dostatečnou podporu.

Článek

Svůj volební program Vinš představil s velkým předstihem, ale nemá obavy, že by byl vzhledem k Haškovým posledním mediálním vystoupením znevýhodněn. "Můj program je dostatečně jasný a konkrétní. Mám představu, kteří lidé mě podporují - i proto si nemyslím, že by byl můj boj předem ztracený," prohlásil optimisticky v rozhovoru s ČTK kandidát, kterého jako outsidera označili i bookmakeři sázkových společností.

Není překvapením, že v mnoha ohledech se jeho volební program prolíná s protivníkovým. Oba chtějí řešit nedostatek financí pro amatérský fotbal, zvýšení toku peněz pro profesionální fotbal, problémy reprezentace, ale i autonomii první ligy.

Jasno má i v tom, že okamžitě po volbě se musí nový výkonný výbor zaměřit především na řešení potíží reprezentace. "Tam je třeba neprodleně jednat. Není na co čekat, v září přijde klíčový okamžik kvalifikace," řekl Vinš, který byl dosud ve fotbalovém hnutí znám především jako majitel Viktorie Žižkov.

Vinš: Pád Žižkova by na volbu neměl mít vliv

Právě sestup jeho klubu z nejvyšší soutěže může být v očích řady delegátů záporem jeho kandidatury, ale Vinš to tak necítí. "Nemyslím si, že by to měl být problém. Žižkov patřil i v první lize k ekonomicky nejlépe zabezpečených klubům. Je pravda, že se nám nepodařilo nalézt nástupce za odcházejícího manažera pana Lešického, což vedlo ke sportovnímu neúspěchu, ale to by nemělo mít na volbu žádný vliv," uvedl.

Své volební cíle nazývá poměrně konkrétně, ale až na známá jména spolukandidujících funkcionářů zatím nechce prozradit příliš personálních tajenek. Jeho plánem je posílit funkci generálního sekretáře, ale jméno svého aspiranta tají; z tábora soupeře přitom zaznělo, že v případě Haškova vítězství by se do čela sekretariátu postavil Petr Fousek, který zde již působil. "Na valné hromadě jeho jméno odtajním, dnes by to ještě nebylo vhodné," vysvětlil Vinš.

Nezmiňuje se ani o jménu případného nového reprezentačního kouče. Připouští však, že by zcela nezavrhoval ani zahraničního trenéra, to ale až poté, kdyby nebylo možné najít vhodného kandidáta v českých podmínkách.

Rok od roku vyšší zisky

Zjevně nejlépe se cítí v ekonomické oblasti, kde by mohl využít zkušenosti úspěšného podnikatele. Domnívá se například, že by bylo možné zvýšit výkonnost marketinkové společnosti STES. "A tím pádem získat o patnáct procent více prostředků než dosud. Stejně jako každá soukromá firma bychom si pro každý další rok měli dávat vyšší cíle," uvedl kandidát, podle kterého je nutné "zalepit" třicetimiliónovou trhlinu v amatérském a mládežnickém sportu, která souvisí s váznoucími prostředky od ČSTV.

Stejně jako Hašek má také Vinš rozjednánu spolupráci s firmami, které by byly ochotny fotbalu pomoci v případně jeho zvolení. A nebojí se ani toho, že by dostatečně solventní partnery nakonec nenašel. "Na rozdíl od Ivana mohu zaručit, že ty peníze získáme. Pokud se to nepodaří zvenčí, pomohou mi v tomto směru moje firmy," slibuje delegátům, že peníze do regionů skutečně přijdou.

Na svého konkurenta ale jinak útočit nehodlá a zopakoval, že si dokáže představit vzájemnou spolupráci. Bez ohledu na to, kdo se stane předsedou. Na kandidátce se zřejmě proto objevil také na jiných postech, v případě neúspěchu o předsednické křeslo by rád usiloval o funkci místopředsedy za Čechy případně na člena za ligu. To však podle současných norem není možné, pokud to nezmění sami delegáti.

Reklama