Hlavní obsah

Americké fotbalisty vyzvou ve finále Poháru FIFA Brazilci

JOHANNESBURG

Ve finále Poháru FIFA se s fotbalisty USA utkají Brazilci. Jihoameričané v dnešním druhém semifinále naplnili roli favoritů, ale s domácí Jihoafrickou republiku se pořádně nadřeli, když vyhráli 1:0 až brankou střídajícího Daniela Alvése z trestného kopu dvě minuty před koncem. Jsou tak blízko obhajobě titulu.

Foto: ČTK/AP

Daniel Alves v obležení spoluhráčů po svém gólu proti JAR

Článek

Brazilci byli v souboji s JAR stejným favoritem jako Španělé v prvním semifinále s USA. A stejně jako Španělé se trápili s dobře pracující soupeřovou obranou. Zatímco však Američané dali protivníkovi lekci z produktivity, Jihoafričané nedokázali nic vytěžit z mnoha šancí, které si především v první půli vypracovali.

Brazilský gólman Julio César musel předvést hned několik těžkých zákroků, navíc nejlepší hráč zápasu podle direktoriátu turnaje Steven Pienaar ho vylekal nebezpečnou střelou těsně vedle tyče.

Brazilci nepřipomínali tým, který ve skupině přehrál mistry světa Italy 3:0. Utápěli se v kličkách a přes zahuštěnou obranu se nedokázali dostat do vážnější šance.

Když už se schylovalo k prodloužení, zachránila je standardní situace. Střídající bek Barcelony Daniel Alvés si stoupl k přímému kopu těsně za hranicí vápna a přesně umístěnou střelou ke vzdálenější tyči zajistil "kanárkům" vydřený postup do nedělního finále.

Bůh mě tím gólem obdaroval. Snil jsem o tom již při rozcvičování," zářil autor vítězné branky. "Trenér Santana na nás Jihoafričany skvěle připravil. Opravdu nám to hodně ztížili. Ještě že jsme nemuseli do prodloužení," dodala hvězda Brazilců Kaká.

To Jihoafričané si po zápase stěžovali, že přímý kop, z nějž padl gól, byl odpískán neprávem. "Vůbec jsme s tím nebyli spokojení. Podle mě nám televizní záběry dají za pravdu," uvedl bek Matthew Booth. "Chtěli jsme to vyhrát, ale naneštěstí se to nepovedlo," dodal.

Domácí výběr, který byl Brazilcům minimálně vyrovnaným soupeřem, čeká souboj o třetí místo se Španělskem.

Semifinále fotbalového Poháru FIFA:
Brazílie - JAR 1:0 (0:0)
Branka: 88. Daniel Alvés. Rozhodčí: Busacca (Švýc.). Diváci: 48.049.
Brazílie: Julio César - Maicon, Luisao, Lucio, Santos (82. Daniel Alvés) - Ramires, Kaká, Gilberto Silva, Felipe Melo - Fabiano (90.+2 Kleberson), Robinho. Trenér: Dunga.
JAR: Khune - Gaxa, Masilela, Mokoena, Booth - Tshabalala (90.+1 Mphela), Modise (90.+1 Mashego), Pienaar (90.+3 Van Heerden), Dikgacoi, Mhlongo - Parker. Trenér: Santana.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články