Hlavní obsah

Prsty nikomu nelámu, tvrdí Chvála, ale se Slavií a šedesáti kluby zametl

PRAHA

Složení dvanácti pražských emisarů vyslaných na sobotní valnou hromadu ČMFS se nezměnilo, i když v hlavním městě zuřila lítá válka, aby se volilo znovu a delegace vyslanců hlavního města doznala změn. „My a Meteor už v květnu požadovali svolání mimořádné valné hromady v Praze. Dalších 59 klubů se k nám připojilo,“ rozčiluje šéfa fotbalové Slavie Petra Doležala, jak pražská fotbalová vrchnost s žádostí zametla.

Článek

Už 7. května se domáhala písemně pražská Slavia společně s Meteorem svolání druhé mimořádné valné hromady Pražského fotbalového svazu. Dalších 59 klubů z hlavního města se přidalo, čímž byla splněna povinnost zakotvená ve Statutu PFS. Podle něho může požadovat valnou hromadu jen nadpoloviční většina ze 109 klubů sdružených v Pražském fotbalovém svazu.

Důvod? Samozřejmě volba delegátů zastupujících fotbal v hlavním městě na  červnové valné hromadě ČMFS.

Rebelové prý postupně odvolávali

„Nadpoloviční většina to sice byla, jenže osm klubů vzalo žádost zpět,“ vysvětluje první muž v čele pražského fotbalu a jeden z členů dosluhující strahovské generality Václav Chvála, proč s žádostí rebelujících klubů zametl. „Já ne, ale celý výkonný výbor. Chvála nechodí kroutit někomu prsty, aby odvolal.“

Rebelové se nevzdali a obrátili se na odvolací a revizní komisi PFS. „Vyžádali jsme si od výkonného výboru Pražského fotbalového svazu všechny podklady, ale ten nám je odmítl vydat,“ musel konstatovat předseda komise Rudolf Dufek. Ani on, ani Slavia a spol. tudíž dodnes neví, které z klubů žádost stáhly.

„A proč bychom podklady vydávali a kluby zveřejňovali? Odvolací a revizní komise může kontrolovat hospodaření a další sféry, ale naši činnost tedy rozhodně nikoli. To by měl pan Doležal vědět, už když se ke komisi odvolával. Škoda, že deset let seděl na Strahově na legislativně-právním oddělení ČMFS,“ ironicky poznamenal Chvála, který se bude v novém výkonném výboru ucházet stejně jako Doležal a Rajchl o funkci místopředsedy za Čechy.

„A to už nedodal, že žádost patnácti dalších klubů měla formální nedostatky, takže jsem se jimi rovněž nezabývali a smetli je ze stolu,“ dodal první muž pražského fotbalu.

Konfrontace se báli, je jasné Doležalovi

„Je jasné, proč ji smetli a mimořádnou valnou hromadu v Praze nesvolali. Nechtěli jít do konfrontace před valnou hromadou ČMFS, báli se jí a proto ignorovali vůli pražských klubů. Přitom už v prvním ročníku na právech se učí, že projev vůle by měl být nadřazen formě a údajným formálním nedostatkům,“ kontroval slávistický šéf Doležal.

Musel se smířit s tím, že svého nedosáhla ani Slavia, Meteor a dalších 59 klubů, které se k nim přidaly a mimořádnou valnou hromadu v Praze požadovaly.

První díl fotbalové války prohrály, neboť fotbal v hlavním městě bude na sobotní valné hromadě ČMFS zastupovat dvanáct emisarů s Chválou v čele, které posvětil výkonný výbor Pražského fotbalového svazu. Samozřejmě s Chválou v čele.

Druhý díl války propukne v sobotu na valné hromadě ČMFS, neboť v Národním domě na Smíchově nepůjde jen o konfrontaci Haška s Vinšem, ale i o boj o Prahu.

Reklama

Související témata: