Hlavní obsah

ON-LINE: Ivan Hašek se stal novým šéfem českého fotbalu, odstupující garnituru porazil na hlavu

PRAHA

Neskutečný triumf zažil Ivan Hašek! Nejenže se stal novým šéfem českého fotbalu, ale na 12. valné hromadě ČMFS porazil odstupující strahovskou garnituru na hlavu. Delegáti vyslyšeli jeho přání, takže v novém výkonném výboru má hned devět svých lidí. Pouze Votík, Haškovec a Kašný patří do tábora konkurence. Hašek tak může začít naplňovat svůj volební program.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Novému předsedovi ČMFS Ivanu Haškovi (vlevo) gratuluje poražený protikandidát Luděk Vinš.

Článek
Fotogalerie

20:33 Zdá se, že volební martýrium se protáhne až k půlnoci. Přestože již 32 delegátů valnou hromadu opustilo, dokončuje se volba arbitrážní komise a zbývají ještě tři procedurální body scénáře. Hned po skončení jednání se na Smíchově také poprvé sejde nově zvolený výkonný výbor.

20:10 Proběhlo první kolo voleb do arbitrážní komise, které ovšem o složení komise nerozhodlo. Martyrium voleb bude pokračovat...

19:29 Předseda valné hromady Petr Fousek oznamuje, že vzhledem k stále ještě probíhajícím volbám nemůže valná hromada projednávat další body, jež jsou ještě na programu. Přitom valná hromada probíhá už deset hodin! Vítězný tábor dojednává, kdy se k prvnímu sezení sejde nově zvolený výkonný výbor.

19:26 Valná hromada pořád ještě neskončila. Momentálně je sháňka přibližně po osmnácti moravských delegátech, kteří z Národního domu na Smíchově prostě ztratili. Budovu už ale opustili i mnozí čeští delegáti. Třeba exministr financí Jaroslav Vacek prchnul hned, jakmile byl poražen plzeňským Miroslavem Křížem. Nový šéf svazu Ivan Hašek mezitím stačil uspořádat už druhou tiskovou konferenci v nové funkci.

Nově zvolené vedení ČMFS:
Předseda: Ivan Hašek
Místopředsedové: Dalibor Kučera, Jindřich Rajchl, Miroslav Kříž
Řadoví členové: Rostislav Votík, Pavel Nezval, Dušan Svoboda, Karel Poborský, Petr Doležal, Pavel Blaha, Petr Kašný, Petr Voženílek a Milan Haškovec.

18:35 Ve druhém kole v Čechách uspěli a zvoleni byli Petr Voženílek a Milan Haškovec.

18:10 Členy VV za Moravu byli hned v prvním kole zvoleni Pavel Blaha a Petr Kašný, v Čechách postoupili do druhého kola Petr Voženílek, Milan Haškovec, Václav Severýn a Ladislav Čičmanec. 

17:30 Ve druhém kole byli členy VV za ligové kluby zvoleni Petr Doležal a Karel Poborský, takže vítězný marš Haškových mužů pokračuje.

17:13 Členem VV za ligové kluby byl hned v prvním kole zvolen Dušan Svoboda, do druhého kola postupují Petr Doležal, Jaroslav Starka, Jiří Rýva a Karel Poborský.

16:45 Předsedou řídící komise pro Čechy byl zvolen Rostislav Votík, na Moravě uspěl Pavel Nezval.

16:20 Místopředsedou za ligu byl zvolen Miroslav Kříž (19 hlasů), který porazil Jaroslava Vacka (13 hlasů). Debakl členů starého výkonného výboru je krutý...

16:13 Zvolený místopředseda ČMFS za Čechy Jindřich Rajchl v zákulisí přiznal, že nová strahovská generalita bude chtít využít zkušeností a mezinárodních kontaktů bývalého předsedy svazu Františka Chvalovského. "Zatím jsme ho nekontaktovali, protože stojí stranou, ale bylo by hříchem jeho diplomatických zkušeností na fotbalovém poli nevyužít. A že je kontroverzní osobností? Společnost ho tak vnímá, ale fotbal rozhodně ne," pravil Rajchl.

16:05 Místopředsedou za Moravu se stal Dalibor Kučera (dostal 45 hlasů), který porazil Tomáše Truchu (25 hlasů). Haškův tým tak v tuto chvíli vede 3:0...

15:37 Místopředsedou za Čechy se stal Jindřích Rajchl, který získal 88 hlasů a porazil Václava Chválu (37 hlasů) na hlavu. Místopředseda za Moravu vzejde ze druhého kola, do nějž postoupili Dalibor Kučera (34) a Tomáš Trucha (23). To znamená, že z boje vypadl Jiří Kubíček (14), nejkontroverznější muž českého fotbalu...

14:59 Ivan Hašek poděkoval za důvěru a vyzval delegáty, aby hlasovali pro jeho lidi, které konkrétně jmenoval. Jen po odstoupení Karla Poborského z kandidatury na místopředsedu za ligu nechal na delegátech, zda budou volit Kříže nebo Vacka. "Jen pokud budu mít silný tým, dojde ke změnám v našem fotbale," řekl nový předseda Ivan Hašek.

14.56 Jako první gratuloval Ivanu Haškovi poražený Luděk Vinš, který dostal v Čechách 25 hlasů a na Moravě sedm.

14:53 Novým předsedou Českomoravského fotbalového svazu byl zvolen Ivan Hašek. Oznámil to šéf volební komise Gajda. V české komoře dostal ze 130 hlasů, z nichž byl jeden neplatný, dostal 104 hlasů, v moravské komoře ze 72 hlasů (2 neplatné) 63 hlasů.

14:52 Delegáti sedící kolem Haška natahují ruce, aby jako první mohli gratulovat ke zvolení.

14:49 Obst vyzval delegáty, aby se vrátili do sálu, neboť během pěti minut budou oznámeny výsledky voleb předsedy.

14:39 Haškovi dělá společníka lékař fotbalové reprezentace Petr Krejčí a bývalý generální sekretář ČMFS Rudolf Baťa, ke skupině kolem Vinše se přidal bývalý předseda ČMFS Pavel Mokrý.

14:37 Je vyzýván úplně poslední delegát Josef Hadraba, jenž ještě neodevzdal hlas, aby se dostavil k volbě.

14:31 Luděk Vinš se uchýlil k předsednickému stolu, kde stojí s Vackem, Peltou, Hrdličkou a šéfem STES Kindou. Napětí v sále houstne.

14:28 Volby předsedy stále probíhají. Ivan Hašek debatuje v sále s Karlem Poborským.

14:12 Hašek mluvil pět minut, byl o hodně hlasitější než jeho konkurent. Konstatoval, že chce mít z fotbalu výkladní skříň českého sportu. Delegáti se teď odebrali volit předsedu.

14:07 Jako druhý se ujal slova Ivan Hašek, který se představil jako fotbalista z Nymburka, jenž má rád fotbal, a proto do boje o předsednické křeslo šel. Slíbil, že chce pracovat tvrdě a dobře. "Chcete-li mě za předsedu, máte mě tady. Jsem připraven. Ale zvolte mé lidi. Bez oddaných a schopných spolupracovníků nic nezvládnu. Nebudu zastřešovat zákulisní intriky, v takovém fotbale s vámi nepojedu," řekl delegátům jasně Hašek. "Budu se snažit být předsedou přísným, ale spravedlivým," dodal.

14:05 Luděk Vinš nabídl své zkušenosti a kontakty nejen z fotbalu, ale i manažerské činnosti. Přednesl svůj volební program, který oznámil se značným předstihem, osobně se zaručil, že do výkonnostního fotbalu přinese 30 miliónů korun, znovu mluvil o lidech, s nimiž chce spolupracovat a které chce mít ve výkonném výboru. Třeba Vacka, třeba Chválu... Celkem mluvil sedm minut. Dostalo se mu potlesku.

13:57 Losovalo se pořadí, v jaké se představí kandidáti na předsedu. Ivan Hašek dostal orla, ale padla panna, svůj projev tedy začíná číst Luděk Vinš.

13:54 Je připraveno první kolo hlasování. Delegáti jsou vyzváni, aby si nepořizovali žádnou dokumentaci toho, jak hlasovali a aby své hlasování nikomu nesdělovali. Volební komise na to bude údajně dohlížet.

13:51 Na místopředsedu za Čechy kandidují už jen Chvála a Rajchl, na místopředsedu za Moravu Kučera, Kubíček, Trucha, na místopředsedu za ligu jen Kříž a Vacek.

13:47 Valná hromada pokračuje - po odstoupení některých kandidátů se dělá inventura, kdo na kterou funkci vůbec kandiduje. Na předsedu svazu kandidují Ivan Hašek a Luděk Vinš.

13:45 Oběd se protáhl, jednání bude pokračovat.

12.30 Na valné hromadě je přestávka na oběd, v kuloárech se živě debatuje hlavně o vystoupení předsedy odvolací a revizní komise Lněničky.

12:28 Šéf Slavie Petr Doležal podle svých slov vyslyšel přání svého kapitána Ivana Haška a odstoupil z kandidatury na místopředsedu svazu za ligu i za Čechy. Kandiduje jen na funkci člena výkonného výboru. "A říkám to s uměvem, protože Ivan nás k úsměvům nabádá," prohlásil Doležal a vyzval, aby jeho přívrženci podpořili Jindřicha Rajchla.

12:27 Luděk Vinš stáhl kandidaturu na funkci místopředsedy ČMFS a člena výkonného výboru a rozhodl se kandidovat jen na funkci předsedy svazu.

12:23 Jiří Ficner z ORK poukázal, že hospodaření společnosti STES je neprůhledné.

12:18 Senátor Karel Kapoun nabídl novému vedení svazu spolupráci v palčivých problémech sportu a fotbalu zvláště, odměnil ho velký potlesk.

12:10 Probíhá diskuse. Jíří Kubíček protestuje, že byl na 22 měsíců potrestán zákazem výkonu funkce místopředsedy, Jaroslav Vacek reaguje na zprávu ORK.

Zleva odstupující předseda Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Pavel Mokrý a místopředseda svazu Jaroslav Vacek na volební valné hromadě ČMFSfoto: ČTK/Stanislav Peška

12:02 Na valnou hromadu nedorazil ani předseda disciplinární komise Alexander Károlyi, i když v minulosti nechyběl ani jedinkrát. Na rozdíl od jiných se ale řádně omluvil.

11:54 Zprávu arbitrážní komise přednesl její předseda Stanislav Bernard. Přítomno je všech 202 delegátů, 130 z Čech a 72 z Moravy. Zdravici čte místopředseda UEFA Joseph Mifsud.

11:50 Lněnička vyzval pány Haškovce, Vacka, Starku, Běláka, Chválu, členy bývalé strahovské fotbalové vlády, aby nekandidovali na funkce v novém výkonném výboru, protože se podíleli a podílejí na současném stavu českého fotbalu a kauzách, které nastínil. "Nekandidujte, je to v zájmu českého fotbalu," vyzval je Lněnička, za což sklidil od delegátů aplaus.

11:45 Předseda odvolací a revizní komise Ondřej Lněnička ve své zprávě prohlásil, že marketinková společnost obchoduje s něčím, co jí vůbec nepatří. Navrhl STES zrušit a založit zcela novou obchodní společnost. Většinu členů výkonného výboru ČMFS označil za hlavní viníky současného špatného stavu českého fotbalu. Vytasil se s kauzou Záblatí.

11:40 Předsedající valné hromady Petr Fousek vyzval kandidáty na funkce ve výkonném výboru, kteří si kandidaturu rozmysleli, že mohou u předsedy volební komise Jaromíra Gajdy  kandidaturu složit, pokud si ji rozmysleli.

11:37 Mokrého řeč končí, mluvil půl hodiny. Na balkónu pro novináře se z neznámých důvodů pohybuje Michal Vejsada, bývalý majitel Bohemians. "Eskalace vzájemného osočování nás nikam neposune," uzavřel svůj projev Mokrý.

11:23 V sále během Mokrého projevu debatují s Ivanem Haškem dva kandidáti na moravského místopředsedu svazu Jiří Kubíček a Dalibor Kučera za asistentce Jindřícha Rajchla, který kandiduje na místopředsedu ČMFS za Čechy, a Luboše Kubíka, jenž se uchází o místo ve výkonném výboru.

11:16 Při hodnocení probíhající kvalifikace o účast na MS 2010 v JAR Mokrý prohlásil, že kvalifikace ještě ztracena. Zároveń se zmínil i o šestici hříšníků, kteří si podle neho zašli po duelu se Slovenskem na večeři.

11:15 Na valné hromadě chybí vůbec poprvé reprezentační trenér. Zatímco v minulosti mezi delegáty trenéři Dušan Uhrin, Jozef Chovanec a Karel Brückner zasedli, František Straka se na Smíchově neobjevil. Podle informací ze svazových kuloárů účast odmítl s tím, že jeho trenérský mandát stejně vyprší 30. června.

11:09 Expředseda svazu mluví o tom, že skutečný stav českého fotbalu je lepší než jeho mediální obraz. Podle něho mu škodily neustálé skandalizace a panující nihilismus ke všemu, čeho se dosáhlo. Za největší pozitivum prohlásil, že reprezentace nechyběla v uplynulých čtyřech letech na MS 2006 v Německu a na EURO 2008 v Rakousku a Švýcarsku.

11:05 Odstupující předseda svazu Pavel Mokrý začíná číst svoji zprávu.

10:59 Končí pětiminutová přestávka, během níž si Luděk Vinš v předsálí přeříkával svůj volební projev.

Volební valná hromada Českomoravského fotbalového svazufoto: ČTK/Stanislav Peška

10:49 Byla schválena i návrhová komise.

10:45 Byly schváleny mandátová a volební komise.

10:35 Padají návrhy na složení mandátové, návrhové a volební komise, hlasuje se o jednotlivých členech.

10:19 Dochází k debatám a diskusím o různých pozměňovacích návrzích a dílčích úpravách stanov ČMFS. Delegáti si evidentně nerozumí, někteří navíc evidentně zaspali hlasování a dožadují se, aby se hlasovalo znovu.

10:15 Další mínusové body pro strahovskou generalitu, která ve funkcích skončila. Volby na samý začátek jednání chtěl prosadit exmístopředseda svazu Jaroslav Vacek.

10:10 Doležalův návrh byl schválen - pro bylo 109 delegátů z Čech a 72 z Moravy.

9:59 Šéf fotbalové Slavie Petr Doležal navrhl, aby se změnil program valné hromady. Podle představ dosluhujícího výkonného výboru měly nejprve proběhnout volby a teprve pak zprávy VV a jednotlivých komisí, Doležal navrhl opačný gard.

9:55 Ivan Hašek sedící uprostřed sálu u jednoho stolu s Luďkem Vinšem - odděleni ovšem třemi prázdnými žídlemi - slaví první vítězství. Petr Fousek je ze štábu jeho lidí.

9:51 Druhý comeback následuje hned vzápětí. Fousek si jako svého asistenta vybral Jana Obsta, předsedu legislativní rady a bývalého předsedu svazu.

9:48 První comeback dne - předsedajícím VH byl zvolen Petr Fousek.

Petr Fousek (vpravo) na archivním snímku s předsedou ČMFS Pavlem Mokrým.foto: ČTK/ČTK/Stanislav Zbyněk

9:40 Bude se hlasovat, zda předsedajícím VH bude právník Richard Beneš, nebo bývalý generální sekretář svazu Petr Fousek.

9:36 Mokrý oznamuje, že celý výkonný výbor k dnešnímu dni odstupuje, místopředseda Košťál tak učinil již v prosinci loňského roku.

9:32 Sálem zazněla česká státní hymna a předseda ČMFS Pavel Mokrý zahajuje přivítáním hostů jednání.

9:26 V sále běží na plátně záznam památných zápasů české reprezentace v posledních čtyřech letech. Duel proti Američanům na mistrovství světa 2006, utkání proti Turecku na EURO 2008. Atmosféra v sále houstne, u předsednického stolu diskutuje Ivan Hašek, další skupinkou je obklopen jeho konkurent na funmkci předsedy Luděk Vinš.

09:25 Většina delegátů 12. valné hromady ČMFS už je v sále Národního domu na Smíchově, kde se bude jednání konat. Vchod střeží bodyguardi, kteří přísně kontrolují delegační listy.

09:15 Všelidový favorit Ivan Hašek a nenápadný vyzyvatel Luděk Vinš. Známý internacionál a trenér versus majitel Viktorie Žižkov. To je výchozí pozice diplomatického dramatu, které slibuje den velké fotbalové volby.

Fanoušci asi mají jasno, jenže nikdo by nikdy neměl mít nic za definitivní. V českém fotbale rozhodně ne. Právě Hašek se před čtyřmi lety na vlastní kůži přesvědčil, že ulice předsedu nevolí. Na valné hromadě rozhodují zákulisní tahy a dohody. A tak zatímco znechucený Hašek, který byl vnímán jako představitel kýžené změny, zklamaně odtáhl do zahraničí, českému fotbalu zbyl na čtyři roky jako kompromis nemastný, neslaný Mokrý...

Od té doby zuří ve výkonném výboru „občanská válka“, jakákoliv rozumná dohoda není prakticky možná. A tak je tady znovu Hašek slibující obrodu a návrat důvěry ve fotbal. A Vinš, rovněž plánující velké změny a příliv peněz.

Valná hromada začne v 9:30 a kromě předsedy bude volit také zbývající členy třináctičlenného výkonného výboru na další čtyřleté obdob

Reklama