Hlavní obsah

Švédové vymazali tříbrankové manko, ale nepostoupili

GÖTEBORG

Švédským fotbalistům se na domácím mistrovství Evropy hráčů do 21 let podařilo vymazat tříbrankový náskok, do finále však nakonec stejně postoupil po penaltovém rozstřelu jejich soupeř z Anglie. Ten se o titul střetne s Německem, které díky gólu Andrease Becka porazilo Itálii 1:0.

Foto: Darren Staples, Reuters

Fotbalisté anglické jednadvacítky oslavují gól Martina Cranieho (uprostřed) v semifinále ME proti domácímu Švédsku.

Článek

Svěřenci Stuarta Pierce v pátek měli v Göteborgu skvělý vstup do utkání a obránce Cranie se dokonce postaral o nejrychlejší gól historie šampionátů. Do poločasu vedl tým, v němž nechybějí hvězdy Premier League jako Walcott nebo Agbonlahor, již 3:0, přesto to na vítězství nestačilo.

Velký obrat režíroval švédský kanonýr Berg, jenž si díky dvěma trefám po změně stran vylepšil bilanci již na sedm zásahů ve čtyřech duelech. Angličané se museli po jeho vyrovnávacím gólu z 81. minuty strachovat o udržení výsledku, nakonec i v deseti dovedli utkání k penaltám.

V nich měli více štěstí a budou bojovat o zlato, které získali v této věkové kategorii naposledy v roce 1984.

Neměcký fotbalista do 21 let Gonzalo Castro (vpravo) bojuje o míč s Italem Robertem Acquafrescou.foto: Reuters/Christian Charisius

Ještě horší bilanci měla v posledních letech německá jednadvacítka, která chyběla ve finále ME 27 let. O vítězství nad Itálií se postaral obránce Beck. Jeho střela z třiceti metrů skončila k překvapení všech v 48. minutě za zády gólmana Consigliho a Němci už těsný výsledek udrželi až do konce.

Semifinálové zápasy ME ve fotbale hráčů do 21 let:
Göteborg: Švédsko - Anglie 3:3 po prodl. (3:3, 0:3), pen. 4:5
Branky: 68. a 81. Berg, 75. Toivonen - 1. Cranie, 27. Onuoha, 38. vlastní Bjärsmyr. ČK: 104. Campbell (Angl.). Penalty proměnili: Elm, Bjärsmyr, Lustig, R. Bengtsson - Hart, Cattermole, Johnson, Walcott, Gibbs. Neproměnili: Berg, Molins - Milner.
Helsingborg: Itálie - Německo 0:1 (0:0)
Branka: 48. Beck.

Reklama