Hlavní obsah

Nový předseda ČMFS Hašek hned vyhlásil svůj první cíl: Zachránit misi Afrika

dos, zpSport.cz

Novým předsedou Českomoravského fotbalového svazu je Ivan Hašek. Rozhodli o tom delegáti na sobotní volební valné hromadě ČMFS v Praze. Zvolili ho hned v prvním kole. Celkem dostal 167 hlasů, zatímco jeho protikandidát Luděk Vinš pouze 32 hlasů. Jednání teď pokračuje volbou místopředsedů a dalších funkcí ve výkonném výboru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivan Hašek na volební valné hromadě ČMFS

Článek

Žádná volební kalvárie na tři díly jako před čtyřmi lety, žádný neřešitelný pat. Internacionál a trenér Ivan Hašek se v sobotu ve 14:56 stal v Národním domě na Smíchově prvním mužem českého fotbalu. Objal se se svým soupeřem Luďkem Vinšem a poděkoval mu za korektní boj. Pro Haška hlasovalo 104 delegátů v české a 63 v moravské komoře, pro Vinše 25 v české a 7 v moravské.

Vítězství pro něho znamená hodně

"Znamená to pro mě hodně. Se silným mandátem budeme moci dělat velké změny. Proto vás žádám, abyste vyjádřili podporu i mým lidem," vyzval Hašek delegáty před pokračující volbou místopředsedů a dalších členů do nového výkonného výboru.

Teprve po odchodu ze sálu přiznal, že v případě komplikací, zákulisních tahů či třeba podpásových ran byl připraven z kadidatury odstoupit. "Opravdu bych to udělal," pravil věcně. "Byl to však korektní boj podle pravidel," dodal bleskově a přiznal, že vítězství ho těší.

"Já vyhrával a vyhrávám rád. Na trávníku jako hráč i jako trenér, teď ve volbách zrovna tak. Ale srovnávat fotbal a volby dost dobře nejde," nechal se slyšet Ivan Hašek.

Nebudu přece lize diktovat, pravil Hašek

Delegáty trochu zaskočil tím, že nefavorizoval svého muže, jenž by měl usednout do křesla místopředsedy za ligu. "Měl jsem favorita, byl jím Karel Poborský. Když odstoupil, nechal jsem na delegátech, aby rozhodli mezi pány Křížem a Vackem. Nebuduý přece lize mluvit do jejích záležitostí a klást nějaký diktát, když v budoucnu bude stejně samostatná," vysvětloval Hašek.

Od poslední valné hromady, v níž neuspěl, sledoval dění v českém fotbale především zvenčí, ze zahraničí. Přesto se Hašek zdráhá říci, že to byly čytři ztracené roky. "To bych netvrdil, dokázalo se hodně pozitivních věcí. Poslední události však vnímá veřejnost jednoznačně negativně, což je to nejhorší, co se stalo. Vrátit lidem důvěru ve fotbal - to je podstatné, co musíme udělat především," vyzval.

Generalita zasedne hned na Smíchově

Hned po valné hromadě svolá Hašek nový výkonný výbor, který zasedne ještě na Smíchově a vytýčí prioroty. "Tou první bude samozřejmě reprezentace, za kterou beru jako předseda osobní zodpovědnost," avizoval Ivan Hašek s dovětkem, že navzdory špatné situaci v tabulce rozhodně nehodlá vzdát kvalifikaci na MS 2010 v Jihoafrické republice.

Reklama