Hlavní obsah

Ivan Hašek: K reprezentaci chci Jarolíma, oslovím proto Karla i Slavii

Krátce poté, co v sobotu zvítězil jasným poměrem 167 proti 32 hlasům, se nový předseda ČMFS Ivan Hašek přišel mezi novináře podělit o první pocity, zatímco v té době probíhaly ještě volby místopředsedů a dalších členů výkonného výboru. Další otázky pak zodpovídal v době, kdy věděl, že většina nového vedení bude složena podle jeho představ.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nový předseda ČMFS Ivan Hašek

Článek

Jaké jsou vaše první pocity po zvolení do funkce předsedy ČMFS?

Příjemné, ale zároveň si uvědomuji, že přede mnou a novým výkonným výborem je teď spousta práce. Cítím obrovskou zodpovědnost. Ale já se na ni těším a mám do ní chuť, s tím jsem do voleb šel.

Podle výsledků voleb se dá říci, že valná hromada proběhla v režii vašeho týmu.

Vždycky může být lépe, ale mohlo to být i horší. Jsem rád za to, jací lidé se do výkonného výboru dostali. Půjdeme cestou, jakou si představujeme.

Jednou z prvních věcí by mělo být sestavení nového realizačního týmu reprezentace. Jakou máte představu?

Jako předseda jsem za to zodpovědný. Věřím, že mi výkonný výbor dá mandát, abych to mohl dojednat sám. Chci k nároďáku Karla Jarolíma. Oslovím ho, zda má o reprezentaci zájem, a oslovím také Slavii, zda ho uvolní.

Říkáte uvolní. Na jaký úvazek?

Na co nejdelší úvazek, jak to jen bude možné...

Čekal jste tak přesvědčivé vítězství?

To jsem nečekal a musím všem poděkovat za hlasy, které mi dali. Delegáti mně osobně dali silný mandát, což je pro mne signálem, že chtějí změny. Přál bych si, aby z toho i veřejnost pochopila, že jsme se sjednotili a půjdeme stejným směrem.

Co teď uděláte jako první?

Hned se sejdeme s výkonným výborem a stanovíme si jasné priority práce. Tou první bude restrukturalizace sekretariátu svazu. Musí se stát efektivně fungujícím servisem pro fotbal.

Když jste říkal jména kandidátů, které byste chtěl do týmu, nepodpořil jste na funkci místopředsedy za kluby I. a II. ligy Miroslava Kříže. Znamená to, že jste se dohodl s Jaroslavem Vackem?

Ne, tak to není. Můj favorit byl Karel Poborský, ale ten odstoupil. Myslím si, že v budoucnosti bude liga samostatná a nechce jí mluvit do toho, koho si zvolí za svého šéfa.

Je pro vás cennější dnešní volební vítězství nebo hráčské úspěchy, dosažené na trávníku či v roli trenéra?

To se vůbec nedá srovnávat, je to úplně o něčem jiném. Já si ale cením každého vítězství. Zároveň však žádné nepřeceňuji. To platí i o prohrách. Konkrétně tahle výhra přináší spoustu práce a jestli byla opravdová, se ukáže třeba až za rok, jestli budou lidé ve fotbale i veřejnost s naší prací spokojení.

Poučil jste se z minulých valných hromad před čtyřmi roky, v nichž jste neuspěl a dělal jste něco jinak?

Neměl jsem tolik času na setkání s delegáty. Přišel jsem na valnou hromadu s tím, že uvidím, jak bude probíhat. Byl jsem připraven v případě nekorektnosti a nekultivovanosti valné hromady odstoupit.

Zpočátku jste spolupracoval s Jiřím Kubíčkem, po své volbě jste ho nejmenoval ve svém týmu. Co se mezi vámi stalo?

Vybral jsem si na Moravě Dalibora Kučeru, ale už dřív jsem prohlásil, že bude-li zvolen Jiří Kubíček, jsem schopen s ním spolupracovat.

Nebude vám chybět trenéřina, když se z vás teď stává funkcionář?

Samozřejmě bude, ale s tím jsem do voleb šel, že v případě vítězství budu funkcionařit. Té práce bude mnohem víc, než v trenéřině.

Reklama