Hlavní obsah

Poborský: Je obrovský rozdíl, jestli nároďák do Afriky postoupí, nebo ne

Asi má dáno, že se po spirále na Strahov stále vrací. Karel Poborský tam nejdřív jezdil na srazy fotbalové reprezentace a se 118 starty vytvořil český rekord. Když v nároďáku skončil, po čase se do něj vrátil jako vedoucí týmu. Po letošních aprílových událostech z funkce odstoupil, v sobotu se však na Smíchově stal pro změnu členem nového výkonného výboru ČMFS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Poborský na volební valné hromadě ČMFS

Článek

Když jste jako vedoucí končil, říkal jste, že s většími pravomocemi byste se k reprezentaci ještě někdy rád vrátil. Teď budete národnímu týmu zase blízko.

Úkol je jasný. Pořád ještě můžeme postoupit na mistrovství světa. A pro to musíme udělat všechno. Je totiž obrovský rozdíl, jestli nároďák do Afriky postoupí, nebo ne. Úspěšný závěr kvalifikace je tedy jedním z hlavních úkolů pro nejbližší období.

Jak se vůbec cítíte jako jeden z čelních funkcionářů českého fotbalu?

Udělal jsem velký krok ve fotbalovém světě. Musíme začít pracovat, hned po valné hromadě se nový výkonný výbor sešel na první schůzce. Abych pravdu řekl, ani jsem nečekal, že volby budou tak hladké.

Čím si to vysvětlujete?

Jsem přesvědčený, že veřejnost už měla starých fotbalových praktik dost. Všichni jsme viděli, jak to poslední dobou ve výkonném výboru chodilo. Velké změny proto byly na spadnutí.

Jenže veřejnost na valné hromadě nevolí. O to větší spokojenost asi máte, že jste přesvědčil i delegáty.

Už to vřelo i v hnutí. Já jsem s lidmi z okresů a z klubů v jižních Čechách skoro v každodenním styku. I na delegáty toho prostě poslední dobou bylo moc. Taky už ztráceli důvěru ve fotbal.

Do výkonného výboru jste se dostal ve druhém kole. Byl jste hodně napnutý?

Na obavy nebyl čas. Jen jsem si říkal, abych do toho druhého kola prošel. Pak už jsem si věřil, protože zrovna já ve fotbalovém hnutí nikomu nevadím. Delegátům samozřejmě děkuji.

Máte pocit, že toho po předešlé garnituře budete muset hodně napravovat?

Určitě. Všichni jsme viděli, jak to minulý výkonný výbor vedl. Podle mě musíme za starými praktikami udělat tlustou čáru a rychle začít dohánět fotbalový vlak, který nám ujíždí.

Výhodou je, že nový výkonný výbor je z větší části složen podle představ Ivana Haška.

Očekávání je určitě veliké. Ivan se bál, aby nezůstal sám, to se však naštěstí nepotvrdilo. Žádnou loutkou rozhodně nebude a my, co jsme s ním naladěni na stejnou notu, ho ve všem podpoříme.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň