Hlavní obsah

S kostlivci si poradím, hlásá nový strahovský ministr financí Kříž

PRAHA

Fotbal chce peníze. Daleko víc peněz, než dosud dostával! Hlavně od marketinkové společnosti STES, jež je do něho pumpuje už šestnáct let, ale která jich dává žalostně málo. Alespoň většina klubů si to myslí. „Vyčistíme ten chlívek. A pokud nepostačí přemalovat firmu, založíme novou společnost,“ slíbil nový strahovský ministr financí Miroslav Kříž, jenž po sobotních volbách střídá v křesle Jaroslava Vacka.

Foto: fcviktoria.cz

Majitel fotbalové Viktorie Plzeň Miroslav Kříž (vpravo) s Ivanem Haškem během golfového turnaje osobností v Plzni-Dýšině.

Článek

„Zrušme STES. A zrušme ho okamžitě, protože obchoduje s něčím, co mu nepatří. Zrušme ho a založme novou firmu,“ hřímal z řečnické tribuny na sobotní valné hromadě ČMFS předseda odvolací a revizní komise Ondřej Lněnička.

Zleva bývalý předseda Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Pavel Mokrý a místopředseda svazu Jaroslav Vacek na volební valné hromadě ČMFSfoto: ČTK/Stanislav Peška

„Tendenční a hlavně politické vystoupení. Nic z toho, s čím pan Lněnička argumentoval, se nezakládá na pravdě. Nechť nově zvolený výkonný výbor všechno prošetří a přijme své závěry,“ zachovával klid designovaný místopředseda svazu a zároveň šéf společnosti STES Jaroslav Vacek.

Už pouhý název STES je výbušninou

Jeho nástupce ve funkci fotbalového ministra financí Miroslav Kříž ovšem měl a má k fungování společnosti STES, v níž je fotbalový svaz majoritním akcionářem, značné výhrady. „Pokud přijdeme na smlouvy, které neodpovídají době, zrušíme je. Anebo zrušíme STES a vytvoříme novou společnost, v níž budou platit jasná pravidla,“ reagoval na slova svého předchůdce Vacka majitel plzeňské Viktorie Miroslav Kříž.

Marketinková společnost STES vznikla za vlády blšanského bosse Františka Chvalovského v roce 1993. Ve své době šlo o revoluční projekt, jenž sháněl fotbalu sponzory, obchodoval s televizními právy, zajišťoval finance.

„Jenže dnes už pouhý název STES působí jako výbušnina. Uznávám, všechno nebylo špatné, protože právě prostřednictvím STESu dávali sponzoři do fotbalu peníze, ale doba už je jinde. Dnes STES už pouze přežívá, normální firma nemůže fungovat tak, jako tato společnost,“ argumentuje Kříž, který sám zasedal v dozorčí radě STES.

Nejdřív musíme vyčistit chlívek, rýpnul si Kříž

„Jenže my nedostávali kompletní podklady o fungování této společnosti. Anebo jsme je dostávali pozdě a navíc neúplné a nepřesné. Proto ten chlívek musíme nejprve vyčistit,“ rýpnul si Kříž do svého předchůdce Vacka a dodal, že padne celé dosavadní představenstvo STES. "Odvoláme ho hned v pondělí, přičemž nepředpokládám, že by pan Vacek zůstal ve STES v jakékoli funkci."

Samozřejmě si je vědom, že se při úklidu mohou objevovat kostlivci. „Nebojím se jich. Když ze skříní STESu vylezou, poradím si s nimi. Buď společnost zachráníme, což ovšem znamená, že bude fungovat jako nová, moderní firma, nebo ji zrušíme a založíme novou,“ nabízí řešení.

Slíbil, že kluby dostanou milióny navíc

Fotbal podle něho musí jen zvednout peníze, které se nabízí. „Může jich mít o desítky procent víc než dosud. Třeba od firem schopných podporovat fotbal plošně – energetických, vodárenských, teplárenských,“ odkryl nový ministr financí Kříž své představy. „Nabízí se ale další možnosti… Národní pohár nemá své jméno, druhá liga rovněž ne, televizní práva prodáváme za jednu z nejnižších částek v Evropě. I to se musí změnit!"

Nový fotbalový ministr financí Miroslav Kříž slíbil fotbalu daleko víc peněz, než dosud dostával.foto: koláž Sport.cz

Ono navýšení zisků o desítky procent znamená v Křížových představách pro každý ligový klub o dva až čtyři milióny ročně víc. „Prvoligové kluby teď dostávají ročně čtyři a půl miliónu, druholigové milión. Směšné částky! Reálné je sehnat minimálně o dva milióny víc, což pro kluby, jejichž rozpočty se pohybují mezi 40 až 80 milióny, jsou důležité částky. Pochopitelně pomíjím pražská „S“, které se pohybují v jiných dimenzích,“ ujišťoval, že v křesle ministra financí sliby naplní.

Auditem všechno začne

První kroky, které plánuje? „Pondělní odvolání celého představenstva STES a důkladný audit hospodaření a stavu věcí v této společnosti. Ale také návštěva sponzorů, které musíme ujistit, že s novým vedením dostane fotbal novou tvář. Transparentní, což je důležité pro partnery i kluby. I jim se musíme umět podívat do očí a jasně jim říci, jaké jsou příjmy od sponzorů a jaké jsou stavy na účtech, což se až dosud nedělo,“ slíbil Miroslav Kříž, že fotbalové hospodaření začne být průhledné.

Reklama