Hlavní obsah

230 miliónů se zdá nové fotbalové vládě málo. Proto tsunami smetla vrchnost sedící na penězích!

Zdeněk PavlisSport.cz

Suma 230 miliónů korun, která až dosud protékala společnosti STES, se zdá nové fotbalové generalitě malá. I proto otevřela hned na prvním zasedání stavidla a přívalová vlna tsunami smetla vrchnost sedící na fotbalových financích.

Foto: Novinky

Až dosud protékalo společností STES kolem 220 až 230 milionů korun ročně. Nové vedení slibuje během čtyř let dvojnásobek.

Článek

Předsedu představenstva Vacka, jenž firmu za Chvalovského vlády v třiadevadesátém roce zakládal a šestnáct let ji vedl, jeho pravou ruku Kindu. „Stoprocentní vlastník si může dělat ve své firmě cokoli,“ reagoval na sesazení – už druhé během posledních tří dnů – Jaroslav Vacek.

Když před šestnácti lety přišel blšanský boss a tehdy čerstvý vládce nad českým fotbalem František Chvalovský po konzultacích s německými funkcionáři s myšlenkou založit marketinkovou společnost pumpující do fotbalu peníze, šlo o revoluční projekt. Samozřejmě v našich poměrech, protože na Západě podobné firmy obstarávající fotbalu marketing a finance fungovaly. I proto třeba i jméno STES vymysleli němečtí poradci!

Od dluhů ke stovkám milionů

„A začínali jsme s dluhem 65 miliónů,“ ledabyle nadhodil designovaný místopředseda svazu a šéf společnosti Jaroslav Vacek, když se na něho hned po sobotní valné hromadě snesla kritika, že STES je už přežitkem, který je třeba zrušit anebo jeho vývěsní štít alespoň přemalovat.

Jaroslav Vacekfoto: Sport.cz/Zdeněk Pavlis

„Všechno nebylo zase až tak špatné,“ mírnil už po dvou dnech dnech kritiku dopadající na STES Vackův nástupce v křesle strahovského ministra financí Miroslav Kříž. „Musíme ale fungování firmy zefektivnit. Najít rezervy a způsob, jak jich využít. Pokusit se zdvojnásobit finanční částku, kterou dostávají ligové kluby, neboť čtyři a půl miliónu korun ročně je málo. Jsme až někde za Polskem, Maďarskem,“ dodával.

Nikoli Kinda, Kříž, ale Hašek a Poborský

Společností STES ročně protéká kolem 220 až 230 miliónů korun. Od partnerů a sponzorů, za prodej televizních práv, fotbalový marketing. „Ta suma by se měla za čtyři roky naší vlády zdvojnásobit,“ slíbil Kříž.

„Držím palce,“ popřál mu Vacek a připomněl, že spoustu firem je třeba škrtnout ze seznamu potencionálních partnerů okamžitě. „Fungují jako sponzoři jednotlivých klubů. Přes to vlak nejel a my to respektovali.“

Kříž však má své představy a ve svém repertoáru i jiné partnery a sponzory. „Sami se ale nenabídnou, oslovit je musíme my. A nikoli Kinda s Mokrým, jako tomu bývalo dřív, nikoli Kříž, ale Hašek s Poborským, protože na ta jména fotbaloví sponzoři slyší,“ naznačil majitel plzeňské Viktorie, proč v novém představenstvu STES usedl právě Karel Poborský.

Kostlivci ze sejfů nevypadli

Jenže jsou zde i sponzoři současní. Třeba Plzeňské pivovary mající se svazem uzavřenou šestiletou smlouvu datovanou až do roku 2014 a dávající do fotbalu 60 miliónů. Třeba T Mobile, Česká spořitelna, třeba…

Majitel fotbalové Viktorie Plzeň a místopředseda svazu Miroslav Kříž (vpravo) s Ivanem Haškem během golfového turnaje osobností v Plzni-Dýšině.foto: fcviktoria.cz

„Musíme rozklíčovat všechny smlouvy a zjistit, které jsou pro fotbal výhodné a které nikoli. Třeba od Gambrinusu mělo dojít k navýšení finanční částky o deset miliónů za soutěž v návštěvnosti na ligových stadiónech, jenže žádná soutěž se nekonala a proto ani deset miliónů na svazové konto nepřišlo,“ konstatoval Vackův nástupce Miroslav Kříž.

Že by tedy přece jen kostlivci, kteří začnou vypadávat ze sejfů a skříní STES? Že by počiny a smlouvy, jež by byly v rozporu se zákonem, jak se o tom hned po inauguraci nové strahovské vlády začalo také spekulovat?!

„Žádné takové poznatky nemáme. Všechno ukáže až audit,“ vyvrátil podobná podezření nový svazový místopředseda Jindřich Rajchl. „Dlouhodobá smlouva ještě neznamená, že jde o smlouvu nevýhodnou. A už teprve ne, že by její uzavření mělo být trestným činem. Za mnohé třeba ještě poděkujeme,“ doplnil ho Kříž.

„Nevím o jediné dlouhodobé smlouvě, která by byla pro fotbal nevýhodná. Ale rezervy jsou vždycky, takže přeji hodně štěstí,“ reagoval Vacek, jenž by měl v úterý i papírově předat svou vládu nad společností STES.

Reklama