Hlavní obsah

Čeští futsalisté postoupili na Grand Prix do semifinále

Čeští futsalisté si na prestižním turnaji Grand Prix v Brazílii zahrají o medaile. Do semifinále je poslala páteční výhra v dramatickém čtvrtfinále s Paraguayí, kterou národní tým zdolal až v penaltovém rozstřelu. Po prodloužení skončilo utkání 3:3. V souboji o finále čeká svěřence Tomáše Neumanna Írán.

Článek

Češi se s Paraguayí potkali na turnaji Grand Prix opět po roce a stejně jako loni, kdy zápas skončil smírně 2:2, se hrál od začátku vyrovnaný futsal. Jihoameričané nemuseli po základní skupině cestovat a větší znalost místní haly využili v sedmé minutě k vedoucímu gólu.

Od druhého poločasu přebrali iniciativu Češi, které však deptal skvěle chytající Marinho. V 29. minutě navíc podnikli Paraguayci rychlý brejk a Aquiles přidal druhou branku. Neumannovi svěřenci se ale rychle vzchopili a za pět minut snížili zásluhou Beleje. Stejný hráč pak pouhých 34 sekund před koncem při hře bez brankáře zakončil krásnou kombinaci vyrovnávacím gólem a poslal zápas do desetiminutového prodloužení.

Herrera zařídil pokutové kopy

V něm už po dvou minutách dokonal obrat důrazný Kroulík, který procpal balon za Marinha. Češi poměrně s přehledem bránili svůj těsný náskok a zdálo se, že o postup už nepřijdou. Jenže čtyři vteřiny před vypršením druhého prodloužení zůstal nepokrytý Herrera, jehož branka nasměrovala dramatický duel k penaltovému rozuzlení.

Pevnější nervy prokázali Češi; všichni čtyři exekutoři uspěli. Naopak Paraguayci hned na úvod dvakrát selhali. Pokutové kopy nedochytal brankář Gerčák, kterého v první sérii sestřelil Riveros, a při zbývajících penaltách se postavil mezi tyče náhradník Knobloch.

V semifinále si Češi zahrají s Íránem, který jim na loňském světovém šampionátu zavřel cestu ze skupiny. Zápas začne v pátek ve 23:00 evropského času.

Čtvrtfinále futsalového turnaje Grand Prix v Brazílii:
Paraguay - Česká republika 3:3 (2:2, 1:0), na penalty 2:4
Branky: 7. Arambulo, 29. Aquiles, 50. Herrera - 34. a 40. Belej, 42. Kroulík. Penalty proměnili: Aquiles, Santander - Dlouhý, Frič, Belej, Rešetár. Neproměnili: Riveros, Arambulo. Rozhodčí: Ruiz Fernandez, Gutierrez Lumbregas (oba Urug.). ŽK: Herrera, Alarcon - Frič.
Sestava ČR: Gerčák, Knobloch - Dlouhý, Kopecký, Frič, Rešetár - Belej, Novotný, Kroulík, Sláma. Trenér: Neumann.

Reklama