Hlavní obsah

Chcete se v televizi dívat na Ligu mistrů po dva dny? Budete platit!

PRAHA

Jste fotbaloví fajnšmekři? Nespokojíte se jen s jedním zápasem Ligy mistrů? Budete se chtít dívat na Champions League v úterý i ve středu? Pak si od nové sezóny dávejte v rodinném rozpočtu pár stovek stranou, protože za fotbalové přenosy se bude platit. České televize bude sice vysílat dál grátis, ale jen ve středu. Zato na placeném kanálu Nova Sport poběží Champions League v úterý i ve středu.

Foto: francetelecom.com

Fotbaloví fanoušci si budou muset zaplatit, pokud budou chtít z nového ročníku Ligy mistrů sledovat tolik zápasů, jaklo dosud.

Článek

Monopol, která měla Česká televize po celá dlouhá léta na fotbalovou Ligu mistrů, skončil. Důvod je prozaický - agentura T.E.A.M. Marketing nabízející televizní práva požaduje stále víc. Skončily tudíž pohárové úterky a středy, kdy Česká televize vysílala třeba i čtyři střetnutí Ligy mistrů.

Černý: Liga mistrů byla šíleně drahá

„Televizní práva na nadcházející ročník Champions League byla skutečně enormně drahá, takže jsme zakoupili jen jeden zápas ze středečního programu,“ potvrzuje šéfredaktor sportovní redakce České televize Otakar Černý  a dodává, že sestřih nejzajímavějších momentů ze zápasům Ligy mistrů poběží na obrazovkách dál.

Fotbalisté Barcelony s trofejí pro vítěze Ligy mistrůfoto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Tony Gentile

O penězích za televizní práva se nikdo ze zainteresovaných nechce bavit. Mluví o desítkách milionů za smlouvu uzavřenou na tři roky.  „Liší se to stát od státu, stanici od stanice. Veřejnoprávní televize platí víc, než placený televizní kanál,“ naznačuje tuzemský expert přes televizní fotbalová práva Jaroslav Vacek, že Nova Sport mohla dostat lepší podmínky, než Česká televize.

„Můj odhad za přenosová práva osciluje od čtyřiceti po šedesát milionů,“ naznačuje bývalý šéf společnosti STES, o jaké finance se jedná.

Jaroslav Vacekfoto: Sport.cz/Zdeněk Pavlis

Nova zaplatila úterý i středu

Veřejnoprávní televize vyklidila pole, konkurenční Nova se chopila příležitosti. A dokonale. Podle původních dohod měla vysílat Ligu mistrů jen v úterý, nakonec ale zaplatila čtvrt milionu eur a koupila i středeční program. Pochopitelně s výjimkou duelu, který bude vysílat Česká televize. „Máme právo prvního výběru,“ chlubí se Černý.

Z kompletního úterního programu si bude vybírat Nova, ze středečních zápasů evropské fotbalové elity může volit z utkání, jež zbudou po duelu, na který ukáže Česká televize. „Jsme spokojeni. Až dosud jsme měli na kanálu Nova Sport divácky silný a sledovaný víkend, proto jsme o Ligu mistrů moc stáli,“ libuje si šéf kabelového a satelitního kanálu Nova Sport Marek Kindernay.

Nejlevnější balíček za 250 Kč

Právě v onom kabelovém a satelitním vysílání Nova Sport se skrývá úskalí. Jde totiž o placený kanál, takže fotbalový fajnšmekři zvyklí sledovat Ligu mistrů v úterý i ve středu si budou muset za přenosy zaplatit. Nejlevnější balíček přijde přibližně na 250 korun měsíčně.

Kdo bude vysílat pražská S?

Přenosová práva na Ligu mistrů zahrnují i zápasy 4. předkola, které se hraje 18. srpna a v němž mohou účinkovat české kluby Slavia a Sparta. A právě oba české kluby jsou pro obě televize enormně zajímavé. Zvláště, kdyby měly hrát v úterý, což se stát může.

„Tohle zatím vyřešené není, budeme jednat. Souvisí to i s výrobou přenosu,“ prozradil Kindernay, jehož stanice Nova Sport bude mít pro semifinále právo jen na úterní přenosy. Finále nastávajícího ročníku Ligy mistrů uvidí diváci České televize.

Evropská liga v České televizi

„A jako bonus jim nabídneme i zápas Superpoháru, v němž se 28. srpna střetne Barcelona se Šachťarem Doněck, jenž vyhrál poslední ročník Poháru UEFA,“ chlubí se Černý.

Šéf redakce sportu České televize Otakar Černýfoto: ČTK/ČTK/Marta Myšková

„Namísto úterních zápasů Ligy mistrů nabídneme divákům čtvrteční přenos z nově vytvořené Evropské ligy UEFA. Uspokojíme tak fanoušky stěžující si, že nevysíláme zápasy českých mužstev v této soutěži. Na pátek pak bude nachystán sestřih toho nejzajímavějšího, co se v Evropské lize odehrálo,“ usmiřuje si šéf sportovní redakce ČT Otakar Černý fotbalové diváky

Reklama

Související témata: