Hlavní obsah

Legendární Pelé vyzval FIFA k zavedení platových stropů

ABUJA

Legendární Pelé se obává, že astronomické přestupové částky a vysoké platy hráčů brzy zničí fotbal. Osmašedesátiletý Brazilec proto vyzval FIFA, aby zavedla platový strop.

Článek

"Za mých časů to bylo jiné - nebyli bohatí sponzoři," řekl Pelé agentuře Reuters během návštěvy Nigérie, kde propagoval kandidaturu Rio de Janeira na pořádání olympijských her v roce 2016. "Dnes dávají do fotbalu peníze velké společnosti a bohatí sponzoři, ale podle mě musí být platy hráčů pod kontrolou," dodal trojnásobný mistr světa.

Podle Pelého by totiž mohly astronomické částky brzy zničit důvěru fanoušků ve fotbal. "Hráč jeden den podepíše Realu, Manchesteru, nebo komukoliv jinému a líbá jejich dres. Za pár dní ten stejný hráč odejde do jiného klubu a líbá pro změnu jeho dres. Na tohle bychom si kvůli budoucnosti fotbalu měli dát pozor," přidal.

Pelé narážel zejména na přestupovou politiku Realu Madrid, který v létě za posily utratil 215 miliónů eur, když koupil brazilskou hvězdu Kaká, útočníka Karima Benzemu, obránce Raúla Albiola a Cristiana Ronalda, za kterého Manchesteru United zaplatil 96 milionů eur a udělal z něj nejdražšího fotbalistu světa.

Reklama