Hlavní obsah

Károlyi v disciplinární komisi končí

PRAHA

Jedenatřicet let pracoval Alexander Károlyi (55) v disciplinární komisi, z toho jednadvacet let ji vedl jako předseda. V pondělí odpoledne oznámil předsedovi svazu Ivanu Haškovi svoje definitivní rozhodnutí, nekandidovat do žádné funkce v Disciplinární komisi ČMFS ve stávajícím volebním období. A to přesto, že podle informací z klubů I. a II. ligy by jej ve funkci většina chtěla.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Alexander Károlyi

Článek

„Už na začátku uplynulého volebního období jsem se rozhodl, že to je naposledy a v dalším období už pokračovat nebudu. Těch jednatřicet let v disciplinárce je dost dlouhá doba pro tuto činnost. Mám svoje civilní zaměstnání, kterému se chci nyní naplno věnovat. Na fotbal nezanevřu a úplně z něj neodcházím, reprezentuji ho ve Výkonném výboru ČOV, kde mám na starosti legislativu. A zastávám i další funkce ve sportu. Určitě se nudit nebudu,“ vysvětlil Právu svoje rozhodnutí Alexander Károlyi.

O svém rozhodnutí informoval jako prvního předsedu ČMFS Ivana Haška, poté  také místopředsedu pro ligu Miroslava Kříže a ředitele oddělení profesionálního fotbalu ČMFS Ivo Lubase. Zítra by měl Hašek s Károlyiho rozhodnutím seznámit Ligové shromáždění profesionálních klubů. To by mělo hledat tudíž nejen nového předsedu, ale i další členy disciplinárky, protože společně s Károlyim skončili i všichni členové jeho komise. Poslední zasedání měla Károlyiho disciplinárka 18. června, kdy řešila ještě druhou ligu seniorů a nejvyšší soutěže dorostu. Nový výkonný výbor komisi prodloužil mandát do 21. července. „Abdikujeme v kompletním složení, a jak mi kolegové řekli, nebudou v této práci pokračovat,“ uvedl Károlyi s tím, že v jeho komisi nástupce kluby nenajdou.

Károlyi i šest dalších členů

„V návaznosti na zasedání Ligového shromáždění dne 14. července 2009, které má mimo jiné navrhnout předsedu Disciplinární komise ČMFS, a následné zasedání výkonného výboru ČMFS 21. července, které bude na základě předmětného návrhu jmenovat i předsedu a členy DK ČMFS Vám sdělujeme, že jsme se rozhodli na žádné funkce v Disciplinární komisi ČMFS ve stávajícím volebním období nekandidovat. Současně nám dovolte, abychom vám oznámili, že dnem 20. července 2009 abdikujeme na funkce předsedy, místopředsedy a členů DK ČMFS,“ píše se v Károlyiho sdělení Haškovi, které získalo Právo. Ke Károlyimu se připojilo i šest členů jeho komise.

Károlyi si nedovede představit situaci, která by jeho rozhodnutí změnila... „V životě nastávají mimořádné či nepředvídatelné okolnosti. Ve fotbale to platí dvojnásob. Takovou situaci ve svém případě ale nepředpokládám.“

Za jedenatřicet let praxe Károlyi nechtěl vybrat svůj největší případ... „Statistikové mi spočítali, že jsem se za toto období podílel na řešení asi dvaceti tisíc případů. Ročně to bylo více než pět set hodin jednání komise, ale například i na policii či dalších institucích, včetně svazových, a samozřejmě do toho spadá návštěva zápasů i příprava na každé jednání a seznamování se s mnoha materiály. Vybrat jeden případ je prakticky nemožné, protože každý byl svým způsobem důležitý. Z hlediska složitosti a dopadu na fotbal i z pohledu společnosti, byly nejnáročnější korupční kauzy z roku 2004. Ten rok to byly dokonce asi tři tisíce hodin studování tisíců stran podkladů, desítky zasedání, jednání s policií, justicí, médii,“ zdůraznil v rozhovoru pro deník Právo, kde zítra nejdete celý obsáhlý rozhovor.

Končí i komise rozhodčích a delegátů. Jejím šéfem byl dosud Luděk Macela a také on má údajně podporu klubů. V českém fotbale se však situace mění každou hodinu, takže se situace může obrátit. Český fotbalový lobbismus a osobní vztahy jsou totiž víc, než profesionální kvality.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Boston i díky Pastrňákovi triumfoval v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články