Hlavní obsah

Mokrý po propuštění: Jsem připraven na další útoky

Karel FeltPrávo

Bývalý předseda ČMFS Pavel Mokrý (55) se cítí úterním zatčením silně poškozen, byť byl propuštěn, aniž by byla specifikována jeho procesní role, a vidí za celou kauzou „něčí“ zájem. Kromě svého bývalého přítele a nyní nepřítele číslo 1, Jiřího Kubíčka nejmenuje. Cítí se nevinný a je připraven čelit dalším útokům...

Foto: Igor Zehl, ČTK

Bývalý předseda ČMFS a současný ředitel 1. FC Brno Pavel Mokrý

Článek

Můžete popsat, jak probíhalo úterní zatčení?

V šest hodin ráno zazvonil zvonek. Nevěděl jsem, o co jde a šel jsem se podívat. Byl jsem ještě v pyžamu. Jakmile jsem policistům otevřel, byla mi nasazena pouta a sděleno, že jsem zatčen na příkaz státního zástupce a budou omezena moje osobní práva. Akce se zúčastnili ozbrojení policisté, přijela i záchranka, celkem tam bylo asi deset osob. Prošli byt, ale žádná domovní prohlídka nebo shánění důkazů se nekonalo, to byl nesmysl.

To pro vás byl asi šok...

Pochopitelně. Bylo to nesmyslné divadlo pro celou ulici. Úplně zbytečné a nedůstojné. Cítím se velmi poškozen nejen já, ale i moje rodina a klub 1. FC Brno. Nejvíc to psychicky odnesla moje osmdesátiletá maminka. Pořád jsme na tom lépe než Václav Chvála. Mají malé dítě a manželka po tom šoku při zatýkání ztratila mléko, takže mají problémy... Je smutné, že si naše demokracie tohle neumí řešit a lidé jsou podrobení takovému ponížení. Asi je na to ještě mladá. Zvažuji s právníky podání stížnosti. Zákrok totiž vůbec nebyl adekvátní. Jednali se mnou, jako bych ukradl miliardy. Při tom vyšetřování celé kauzy probíhá už od ledna tohoto roku. Nikdy jsem nebyl vyzván k podání vysvětlení ani k výslechu. To bych bez otálení přišel. Mám svědomí čisté, neskrýval jsem se, nic jsem neprovedl.

Co následovalo po zatčení?

Převezli mě v poutech do Prahy, Bartolomějské ulice. Tam jsme byli kolem deváté hodiny. Pouta jsem měl ještě při sepisování protokolu, než přišel můj právní zástupce doktor Julius Kramarič a přesvědčil policisty, že mi je mohou sundat, protože nikam neuteču.

Sdělili vám, o jakou kauzu jde?

Ano, o ticketing na mistrovství Evropy 2004, kdy Fotbal Trading, patřící ČMFS, dostal od Čedoku za prodané vstupenky 31 miliónů korun a vůbec je neuvedl do účetnictví, takže je ani nezdanil. V té době jsem ještě nebyl předseda svazu, ale člen představenstva. Fotbal Tading měl jediného zaměstnance, předsedu představenstva Ladislava Malého. Ten měl na starosti prodej vstupenek a vše s tím spojené, ještě s ním spolupracoval prokurista Jiří Epstein. Scházeli jsme se jednou za půl roku, kdy Malý předložil nějaké zprávy a informace. To bylo vše. Je zajímavé, že další tehdejší členové představenstva, například Josef Hadraba nebo Milan Brabec, ani členové dozorčí rady, mezi nimiž figuroval například Petr Doležal, nebyli také zatčeni nebo předvoláni.

Činili na vás policisté nebo vyšetřovatel nějaký nátlak?

Tak to ne, chovali se korektně. Sám jsem policistům řekl, jaká byla moje úloha ve Fotbal Tradingu. Položili mi asi pět doplňujících otázek. Přibližně od půl druhé jsem čekal na vyšetřovatele. Stále u mne někdo byl, chodili se mnou i na záchod. Vyšetřovatel ale nepřišel. Pět minut před sedmou večer mi vrátili všechny věci a řekli, že mohu jít. Tím to skončilo. V kauze nefiguruji ani jako svědek, nebo podezřelý a nejsem ani obžalovaný. Chtěli mě možná vzít do vazby, ale zjistili, že k tomu není důvod.

Viděl jste se s Václavem Chválou a Vladislavem Malým?

Neviděl, každý jsme byli v jiném poschodí. Až po propuštění jsem se potkal s Chválou.

Jak jste se dostal zpátky do Brna?

Telefonovalo mi hodně lidí a posílali sms. Psychicky to bylo hodně náročné, ta podpora mě těšila. Jeden známý mě pak odvezl na padesátý kilometr, kde mne vyzvedl můj velký přítel Karel Jarůšek a s ním jsem se dostal až domů.

Jste bývalý policista. Nepřekvapil vás takový postup?

Právě. U policie jsem pracoval do 1. ledna 2004. Hospodářskou kriminalitu jsem měl v gesci. Copak bych půl roku poté sám spáchal takový čin? Nesmysl. Nedat 31 miliónů do účetnictví, to je prostě nesmysl a hrozná chyba či záměr.

Přemýšlel jste o tom, proč jste byl takovým způsobem zatčen a čí to může být zájem?

Moc jsem o tom přemýšlel. Mám na to svůj názor. Rozhodně neobviňuji nový výkonný výbor, protože kauza začala už v lednu. Ale někdo měl zájem, aby měla takový mediální průběh a skandalizovala nás. Je zajímavé, že Chválu vyšetřuje stejný člověk, který ho nechal odvézt z valné hromady Pražského fotbalového svazu, později byl Chvála zmlácen na ulici a viníci nebyli dopadeni... Na případu se podílí i jeden bývalý rozhodčí. Nesouhlasím, že to nemá nic společného s fotbalem. Navíc se objevila spousta polopravd a dezinformací. K tomu divadlu opravdu nebyl důvod. Někdo z toho měl určitě radost a jelikož jsme byli propuštěni, nepochybně bude hledat další příležitost. Na další útoky jsem psychicky připraven.

Prý trestní oznámení podal Jiří Kubíček?

To nevím, ale nevylučuji to. Pan Kubíček schizofrenicky a paranoidně napadal vše, co se dalo.

Nemáte chuť po tom všem se na fotbal úplně vykašlat?

V první chvíli jsem o tom vážně přemýšlel. Jsou určité meze, za které by se nemělo jít. Ale pak jsem si řekl, že někomu tuhle radost neudělám. Nemám důvod se schovávat, svědomí mám čisté. Takže mě to spíš posílilo a teď se naplno věnuji práci v klubu, který mi dal důvěru a já ty lidi nezklamu.

Reklama