Hlavní obsah

Švédská hvězda Larsson po dalším zranění končí s fotbalem

Nejslavnější švédský fotbalista všech dob Henrik Larsson ukončil v sedmatřiceti letech kariéru. Obávanému kanonýrovi se stalo osudným další vážné zranění kolena, kvůli kterému by byl mimo hru minimálně do konce roku. Proto se raději rozhodl skončit, o čemž prý stejně uvažoval.

Foto: REUTERS/Nigel Roddis

Momentka Henrika Larssona během jeho působení v Manchesteru United.

Článek

Zranění si přivodil v dresu Helsingborgu během utkání 3. předkola Evropské ligy proti Sarajevu. Vyšetření sice neodhalilo přetržení vazů, přesto by hráč musel dlouho pauzírovat. Larssonovi tak zranění usnadnilo rozhodování o konci kariéry. "Před zraněním byl na 95 procent rozhodnutý, že na konci roku skončí. Tak teď skončil o trochu dřív," citoval zdroj blízký Larssonovi švédský deník Sportbladet.

O konci kariéry uvažoval hráč již v roce 2004, kdy měl přetržené kolenní vazy. Vážná zranění ho provázela i v předchozím průběhu kariéry, kdy si například zlomil čelist či utrpěl otevřenou zlomeninu holenní kosti.

Nejlepší léta kariéry strávil v Celtiku Glasgow, kde se stal nejlepším střelcem v historii klubu. Oblékal i dres Feyenoordu Rotterdam a vyzkoušel si rovněž angažmá ve slavných klubech Barceloně a Manchesteru United. Naposledy působil v Helsingborgu. Celkem během své kariéry odehrál 470 ligových zápasů, ve kterých nastřílel 264 gólů. Dalších 37 branek přidal v dresu švédského národního týmu, kde je nejúspěšnějším střelcem.

Reklama